Macron haastaa Kiinan pandadiplomatian omalla seinävaatediplomatiallaan – tästä eleessä on kyse

seinavaate
Kirjottu seinävaate on valmistettu 1000-luvulla, ja sillä on kuninkaallisesti mittaa: pituutta 73 metriä, korkeutta puoli metriä. Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press
Julkaistu 18.01.2018 18:29
Toimittajan kuva
Janne Hopsu

janne.hopsu@mtv.fi

Kiina harrastaa pandadiplomatiaa, kuten Suomessa olemme tänään nähneet, mutta presidentti Emmanuel Macron, jonka nyt johtama Ranska on aikoinaan tehnyt osansa nykyisenkaltaisen diplomatian muodostumiseen, ei halua olla pekkaa pahempi, on kyse ikivanhoista esineistä tai ratsusta Kiinan presidentille.

Macron tapaa tänään Britannian pääministerin Theresa Mayn Sandhurstin sotilasakatemiassa Lontoon länsipuolella. 

Maiden välit ovat vuosisatojen saatossa kokeneet yhtä ja toista. Kuten suomalaiset ja ruotsalaiset, myös britit ja ranskalaiset ovat keksineet toiselleen kutsumanimiä jos jonkinlaisia.

Briteille kanaalin eteläpuolella asuu sammakoita, frogs, ehkä syötävien sammakonreisien takia. Ranskalaiset vastaavat kulinaristisella termillä, ja kutsuvat brittejä rosbif, paahtopaisti.  

70 metriä pitkä vaate

Macronilla on kuitenkin mukanaan diplomaattinen tervehdys, jota Britanniassa osataan arvostaa: Bayeux'n seinävaate.

Tai mukana on lupaus sen lainaamisesta Britanniaan, kunhan mittaamattoman arvokkaan esineen kuljetus turvallisesti on selvitetty.

Kirjottu seinävaate on valmistettu 1000-luvulla, ja sillä on kuninkaallisesti mittaa: pituutta 73 metriä, korkeutta puoli metriä. Seinävaatteen valmistumisajaksi arvioidaan 1066-86, mutta sen alkuperästä ja tekijöistä ei ole varmaa tietoa. 

Tällä hetkellä se sijaitsee Bayeux'n kaupungissa Normandiassa Pohjois-Ranskassa, Guillaume le Conquérant -museossa. 

Kyseinen Guillaume on meille paremmin tuttu kouluhistorian Vilhelm Valloittajana. Ja tästä Guillaumesta/Vilhelmistä myös seinävaate kertoo. 

Kouluista tuttu Vilhelm Valloittaja

Vilhelm tai Wilhelm the Conqueror on erottamaton osa Englannin varhaista historiaa. Hän oli Normandian herttua, joka valloitti Englannin 1066, ja nousi Englannin kuninkaaksi. Seinävaate kertoo muun muassa Vilhelmin toimista Englannissa.

Guillaume toi Ranskasta mukanaan vaikutteita hallinnosta ja kulttuurista arkkitehtuuriin ja kieleen.

Esimerkiksi EU:sta eroon pyrkivän Britannian kuninkaallisessa vaakunassa komeilee tunnuslause Honi soit qui mal y pense - Häpeä hänelle joka siitä pahaa ajattelee - joka on selvästi ymmärrettävämpää nykyranskan kuin nykyenglannin pohjalta.

Vilhelm valloittaa taas Englantia

Nyt Guillaume on lähdössä taas valloitusmatkalle Englannin kanaalin yli.

Seinävaate on poistumassa Ranskasta ensimmäistä kertaa historiansa aikana - symboloimassa väkivallattomasti yhdistyvää tai ainakin yhteistä Eurooppaa Brexitin ja muiden kansallismielisten liikkeiden aikana. Tämä on Macronin iso ajatus kulttuurilainan taustalla.

Ranskalainen Le Monde -lehti pohtii, voiko yksi seinävaate herättää henkiin Britannian ja Ranskan välisen "sydämellisen yhteisymmärryksen" (Entente cordiale)?

Britanniassa ainakin on niitä, jotka vastaavat oui/yes, kyllä. 

– Tämä on huikeaa. Tämä on poikkeuksellinen diplomaattinen kädenojennus Ranskan presidentiltä ja mahtava hyväntahdon ele yhdestä läheisimmältä ja tärkeimmältä liittolaiseltamme. Britit saavat hienon mahdollisuuden yhden keskeisen historiaamme liittyvän teoksen, konservatiivipuolueen kansanedustaja Tom Tugendhat sanoi BBC:n radiossa.  

Times-päivälehdessä pilapiirtäjä jo ehti tituleerata Macronin Emmanuel the Conqueroriksi, Emmanuel Valloittajaksi. 

Nigel Faragen Bayeux-kravatti 

Mutta aina on vähintään yksi Nigel Farage. Vuonna 2014 Britannian eroa EU:sta terrierimäisesti ajava Farage ilmestyi paistattelemaan julkisuuteen kravatissa, jossa oli osa Bayeux'n seinävaatteesta. 

Solmiossa Vilhelmin joukot tappavat englantilaisia sotilaita 1066 Hastingsin taistelussa (jonka me kaikki tietysti muistamme koulutunneilta).

– Tuo oli viimeinen kerta, kun tänne meidän kimppuun hyökättiin ja meidät valloitettiin, Faragen kerrotaan myhäilleen asuvalintaansa. 

Historiantajua Macronilla on. Viime syksynä vieraillessaan Ateenassa hän piti merkittävän eurooppalaisen linjapuheen Akropoliilla.

Viittausta Euroopan ja eurooppalaisuuden aatteellisiin, kertomuksellisiin ja itseymmäryksellisiin juuriin ei voi olla alleviivaamatta. 

Hevonen Kiinan presidentille

Vitaalinen Macron ymmärtää ilmeisesti myös fyysisesti voimakkaiden symbolien päälle. Hän nimittäin lahjoitti äskettäisellä vierailuillaan Kiinaan presidentti Xi Jinpingille hevosen. Nimi? Vesuvius, yhä aktiivinen tulivuori Italiassa.

Guardian-lehden mukaan Macron ylisti Kiinan ikivanhaa historiaa, ja kiinalaiset osasivat arvostaa sekä sanoja että nelijalkaista lahjaa.

– Hän todella kunnioittaa Kiinan historiaa, totesi Kiinan kehitystutkimuskeskuksen Ranska-asiantuntija Ding Yifan

Hänen mukaansa hevonen viittaa myyttiseen siivekkääseen hevoseen Qianlimaan, joka kykenee matkaamaan pitkiä taipaleita. 

Ranskassa sekä ihailijat että vihaajat kutsuvat presidenttiään Macron Bonaparte.

Sen mitä Napoleon yritti asein, Macron yrittää Euroopassa diplomatialla ja politiikalla. 

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat