Ei grammoja ja kiloja, vaan unsseja ja paunoja – Boris Johnson haluaa britti-imperiumin ajan mittayksiköt takaisin käyttöön

britannia johnson
Kuvituskuva.MTVUutiset
Julkaistu 17.09.2021 18:20
Toimittajan kuva
Janne Hopsu

janne.hopsu@mtv.fi

Pääministeri Boris Johnson on luvannut tehdä Britanniasta jälleen suuren ja globaalin EU:sta eroamisen jälkeen. Yksi merkittävä päätös polulla on ajatus palauttaa vanhan imperiumin aikaiset mitta- ja painoyksiöt.

Metrijärjestelmä on ollut Britanniassa yleisesti käytössä jo 1960-luvulta lähtien, siis ennen maan liittymistä Euroopan unioniin.

Unssi on 28,35 grammaa, apteekkarin unssi 31,3 grammaa ja pauna 453,6 grammaa. Jaardi on 91,44 senttimetriä ja neliötuuma 6,45 neliösenttimetriä. Lyhyt tonni on 907,18 kilogrammaa. Bushel 36,37 litraa. Ja niin edespäin.

Lue myös: Britannian Johnson: Syyskuun 11. päivän terrori-iskujen tekijät epäonnistuivat länsimaisten arvojen tuhoamisessa

Mikäli Ison-Britannian pääministeri Boris Johnsonin brexit-kampanjan "otetaan hommat taas omaan hanskaan" -linjan mittayksikköaskel toteutuu, muun muassa yllä mainittujen imperiaalisten mittayksikköjen kanssa voi taas tehdä ostoksia ruokakaupoista ja apteekeista rautakauppoihin ilman sakon uhkaa kauppiaalle – vaikka metrejä, kiloja ja senttejäkin voi käyttää, mikäli kauppias niin haluaa.

Suvaitsevaisuutta vanhoille mittayksiköille

Toissavuoden vaalien alla Johnson muotoili historiallisen asian tyylilleen poikkeuksellisen värittömästi "suvaitsevaisuudeksi perinteisille mittayksiköille".

Metrijärjestelmän kyllästämille ulkomaalaisille turisteille paluu menneiden suuruuden aikojen mittoihin ja painoihin voi hämmentää, mutta apua hätään löytyy lähimmästä pubista.

"Yksi pint (0,568 litraa), kiitos" -lause tuo eteen tutunkokoisen annoksen olutta tai siideriä. Tiedossa ei ole, tarjoillaanko pubeissa naisille vain puolikas pint kerrallaan.

Lue lisäksi: Boris Johnsonin haastattelupätkä sateessa hauskuuttaa

Boris Johnson haluaa maansa yhä selkeämpää irtiottoa muutaman kymmenen kilometrin päässä olevasta manner-Euroopasta eli EU:sta.

Kuten tunnettua, laajimmillaan "Aurinko ei koskaan laskenut Brittiläisen imperiumin yllä". Mittayksiköt ovat mitä kätevin ja selkein keino erottautua ja olla globaalissa etujoukossa.

Yhdysvallat ja Myanmar samassa seurassa

Imperiaalinen järjestelmä ilman metrivaihtoehtoa on käytössä hieman toisenlaisena Yhdysvalloissa. Urheilua seuraavat tietävät, että esimerkiksi koripalloilijoiden mitat kerrotaan jaloissa ja tuumissa. Koripallotähti LeBron James on pituudeltaan 6 jalkaa ja 9 tuumaa (vaikeammin hahmotettuna 206 senttiä).

Vanhan systeemin erinomaisuuteen luotetaan myös Myanmarissa. Britannian siirtomaavallan aikana se kulki nimellä Burma.

Mutta, summa summarum: noin 200 valtiota tulee jälkijunassa, ja yhä käyttää – horror of horrors – sammakonreisiä pureskelevan Ranskan vuonna 1799 käyttöön ottamaa, vallankumouksellista mètreen perustuvaa järjestelmää.

Metrin mallikappaletta voi käydä töllistelemässä Mittojen ja painojen museossa Pariisissa. Pötkilön hifistelyntarkasta mitasta päätettiin kohta päivälleen 132 vuotta sitten.

Mutta uusi mittayksikkö oli päässyt salakuljetuttamaan itsensä Englannin kanaalin pohjoisrannalle jo tätä ennen.

Metristä laillinen mitta vuonna 1875

Lontoo nimittäin peukutti vieraalle kulttuurivaikutteelle jo vuonna 1856, kun se allekirjoitti OIML:n sopimuksen (Organisation Internationale de Métrologie Légale).

Vuonna 1875 metristä tuli kuningatar Victorian imperiumissa laillisesti hyväksytty mittayksikkö. Se jäi kuitenkin jalkavaimon asemaan, kunnes imperiumi oli kutistunut aika monella miljoonalla neliökilometrillä.

Sori, kasvoton Bryssel, metriytyminen ei sittenkään ollut sinun syytäsi.

Lue lisäksi: Geronimo-alpakan lopettamista vastustivat Boris Johnsonin isä ja yli 140 000 muuta ihmistä – vetoomus ei tuottanut tulosta

Metrijärjestelmä kieltämättä on helppo, vaikka tämän artikkelin kirjoittajan näkemys sen käyttäjänä on kieltämättä subjektiivinen.

Imperiaalisten mittojen hyöty on, että ne toimivat kuin sudokut, ristisanatehtävät ja muut ajatusharjoitteet. Käytön monimutkaisuus auttaa pitämään muistisairautta loitolla.

Tiedossa ei toistaiseksi ole, kuuluuko Johnsonin suunnitelmiin palata Geoffrey Chaucerin (n. 1343–1400) tai William Shakespearen (1564–1616) aikojen englannin kieleen.

Tuoreimmat aiheesta

Iso-Britannia