Suomalaiset eivät juo enää maitoa entiseen tapaan, ja se näkyy nyt maitotilojen arjessa.
Maidontuottajat ovat joutuneet rajoittamaan maidontuotantoaan tämän vuoden alusta lähtien laskeneen kysynnän vuoksi.
Maidonkulutus on laskenut viime vuosina viiden prosentin vuosivauhdilla, samalla tuottajahinta on laskenut viidenneksen.
Maidontuottaja Atso Ala-Kopsalan tilalla litrojen rajoitus ei haittaa, mutta osa tilallisista pettyi.
– On tietenkin tiloja, jotka olivat juuri miettineet tuotannon laajentamista ja investointia, joten kyllähän se on ollut heille vakavan mietinnän paikka ja pettymys, Ala-Kopsala sanoo.
Keskustelu epäreilua?
Myös maatalouden vastainen mielipideilmasto on alkanut painaa tilallisia. Negatiivisten mielipiteiden mukaan maidontuotanto on vähintäänkin epäekologista, pahimmillaan jopa syntiä.
– Kyllä monet tilalliset kokevat sen aika raskaana, ja ainakin omasta mielestä siinä on pahinta, että sitä (keskustelua) ei käydä oikeilla faktoilla, sanoo maidontuottaja.
– Kuvitellaan että pelastan luonnon monimuotoisuutta, kun jätän lehmänmaidon ostamatta, mutta kun se ei pidä Suomessa paikkansa, vaan se on tismalleen päinvastoin, kertoo tilallinen.
Myös alan liitto pitää keskustelua harmillisena.
– Varsinkin kun katsotaan kansainvälisessä mittakaavassa, niin suomalainen maito on kokonaisvastuullisuudessa maailman huippua, niin kyllä se tuntuu tosi epäreilulta se keskustelu, anoo MTK:n maitoasiamies Marjukka Mattio.
Parempaan uskotaan
Vaikka maitotilallisten määrä on romahtanut Suomessa kolmessakymmenessä vuodessa ja myös tuottajahinnasta on lähtenyt pois viidennes kuuden vuoden aikana, parempaan uskotaaan.
Maidontuottajat uskovat, että kun maataloutta katsotaan maailmanlaajuisesti, juuri pohjoinen Suomi on ekologisinta karjatalousaluetta.
– Se tulee vielä käymään toteen, että ministerit ajelevat tänne mustilla autoilla kyseleen, että voisitteko te tuottaa vielä vähän enemmän ruokaa.