Ruokakauppojen hintakisan kiihtyminen hermostuttaa tuottajia.
Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliiton MTK:n puheenjohtajan Juha Marttilan mukaan suomalaisilla maatiloilla eletään nyt tiukkoja aikoja.
– Suurin osta kuluttajahintojen laskusta on seurausta siitä, että ostohinnat ovat alentuneet, sanoo Marttila.
Marttila ei niele väitettä, jonka mukaan hintojen lasku olisi otettu kaupan omista katteista.
– Jos esimerkiksi S-ryhmä on laskenut ruuan hintaa yhteensä 200 miljoonalla eurolla viime vuonna, niin enimmillään ehkä muutamia kymmeniä miljoonia tästä selittyy sillä, että he ovat omia omia kustannuksiaan painaneet alaspäin.
– Ylivoimaisesti suurin osa tuosta hintojen laskusta tulee siitä, että he ostavat ruokateollisuudelta tuotteita halvemmalla.
Marttila kertoo saavansa joka päivä yhteydenottoja suomalaisilta maatiloilta. Ahdistus on ilmeistä, kun näkymä tulevaisuudesta on ankea. Vienti on vähentynyt, mikä laskee tuottajahintoja Suomessa.
– Jälki on synkkää, koska vuodesta 2012 alkaen viljelijöiden tulot ovat pudonneet alle puoleen, joten kyllä siellä tiukkoja aikoja suomalaisilla maatiloilla eletään, toteaa Marttila.
Pitääkö jo tinkiä ruokaturvallisuudesta?
Marttilan mukaan tilanne on jo niin karu, että hän haluaa avat keskustelun ruokaturvallisuudesta.
– Kun näyttää, että tavoite on tuottaa suomalaista laatua ja suomalaisin normein tuotettua ruokaa saksalaisilla hinnoilla niin haluan esittää kaupalle kysymyksen, että mistä me lähdemme normeja laskemaan.
– Luovutaanko salmonellavapaudesta, alammeko pumppaamaan eläimiin antibiootteja vai alammeko repimään sikojen häntiä.
– Jostainhan tämä on aloitettava, jos samoilla hinnoilla ruokaa pitää tuottaa, toteaa silminnähden tuohtunut Marttila.