Nurmeksessa asuva Maija Savolainen hämmästeli sunnuntaina noin 40 linnun laulujoutsenparvea, joka oli päättänyt laskeutua viljapellolle, lähelle naisen kotipaikkaa Saramon kylällä.
Hänen huomionsa kiinnitti erityisesti se, että suurella osalla linnuista näytti olevan harmaa höyhenpeite, joka kertoo yksilöiden nuoresta iästä.
Nainen lähetti hienon luontokuvan MTV Uutisille ja pohti syytä sille, miksi suuri määrä nuoria joutsenia oli päättänyt kerääntyä orastavalle viljapellolle tähän aikaan vuodesta. Harmaankirjavat nuoret yksilöt eivät ole vielä pesimäiässä, eikä muuttoaikakaan ole käynnissä.
Mistään teinijoutsenten kokoontumisajosta ei kuitenkaan ole kyse.
Lintujen suojelu- ja harrastusjärjestö BirdLife Suomen suojelu- ja tutkimusjohtaja Teemu Lehtiniemi kertoo, että tähänkin aikaan vuodesta saattaa varsinkin Sisä-Suomessa törmätä laulujoutsenparviin, jotka ovat matkalla pohjoiseen.
– Voisi sanoa, että tämä on aika tavanomaista. Esimerkiksi kesäkuun alussa Suomenlahdella nähdään vielä ihan tavallisesti muutaman kymmenen laulujoutsenen parvia, jotka ovat siihen saakka hengailleet jossain Suomen eteläpuolella.
– Juhannukseen mennessä ne kyllä poistuvat sulkasatomuutolle Pohjois-Venäjälle. Suomi on matkalla välietappina.
Joutsenet suuntaavat Venäjän pohjoisosiin, sillä siellä ne ovat turvassa ihmisiltä. Syksyllä tapahtuva nuorten joutsenten siipisulkasato tekee linnuista hetkeksi lentokyvyttömiä.
– Historia on opettanut, että ihmisten lähellä suurikokoisen linnun ei kannata olla lentokyvytön. Niitä on varmasti aikoinaan käytetty ravinnoksi surutta, kun niitä on ollut helppo pyydystää. Siitä se käyttäytyminen on syntynyt.