-Liha on monipuolinen raaka-aine, josta saa lukemattomia herkkuja niin arkeen kuin juhlaan, sanoo keittiömestari Maija Silvennoinen. Hän on työskennellyt useissa arvostetuissa ravintoloissa ja hänet tunnetaan myös monista keittokirjoistaan sekä Bon appetit -televisio-ohjelmasta. Nykyisin Maijalla on oma ravintola Jyväskylässä. Hän on juuri julkaissut Maijan lihakirjan (Tammi). Valokuvat on ottanut Timo Viljakainen. Opus on tavallaan jatkoa Silvennoisen kala- ja kasviskeittokirjoille. Näissä kaikissa kolmessa kirjassa Maija neuvoo perusteellisesti raaka-aineiden käsittelyä, aterioiden valmistusta ja maustamista. Liha on paitsi herkullista myös kallista. Maija toivookin, että kirjasta on hyötyä myös lihaostoksia tehtäessä.
Kalkkuna-kasviskeitto
2 rkl öljyä 300 g kalkkunan rintafileetä kuutioina 2 sipulia hienonnettuna 1 fenkoli kuutioina 2 varsisellerin vartta kuutioina 1 paprika kuutioina suolaa vastajauhettua valkopippuria 1 dl maustekurkkukuutioita 1 1/2 l vettä 2 dl tuoreita yrttejä hienonnettuna
Lämmitä öljy laakeassa kattilassa ja ruskista siinä kevyesti kalkkunakuutiot. Lisää sipuli sekä kasvikset ja kuullota. Mausta suolalla ja pippurilla ja lisää maustekurkkukuutiot. Sekoita joukkoon neste. Keitä miedolla lämmöllä, kunnes kalkkuna ja kasvikset ovat kypsiä. Sekoita yrtit joukkoon ennen tarjoilua.
Burgundin härkää
2 rkl öljyä 100 g pekonia suikaleina 1 kg naudanpaistia kuutioina 1/2 l salottisipuleita kuorittuna 3 valkosipulinkynttä viipaleina 2 rkl tomaattipyreetä 4 rkl vehnäjauhoja suolaa vastajauhettua mustapippuria 1 pullo punaviiniä 2 laakerinlehteä
Ota lihat lämpenemään tuntia ennen valmistamista. Ruskista pekonit ja lihakuutiot öljyssä. Lisää sipulit ja kuullota. Mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita joukkoon tomaattipyree ja vehnäjauhot. Kaada pataan punaviini ja lisää laakerinlehdet. Hauduta miedolla lämmöllä, kunnes liha on kypsää. Tarjoa riisin ja rapean vihreän salaatin kera.
Broileripasta
2 rkl öljyä 4 broilerin rintafilettä suikaleina 1 punasipuli suikaleina 2 valkosipulinkynttä viipaleina 1 punainen paprika kolmioina pieni fenkoli suikaleina suolaa vastajauhettua mustapippuria 2 rkl tomaattipyreetä 3 dl kanalientä 1/2 dl pistaasimanteleita rouhittuna 1/2 dl tuoretta oreganoa hienonnettuna
1 l kypsää pastaa
Ruskista kevyesti wokkipannussa tai laakeassa kasarissa broilerisuikaleet, lisää sipulit, paprika ja fenkoli ja anna kiehahtaa. Mausta suolalla, pippurilla ja tomaattipyreellä ja anna kiehahtaa. Sekoita joukkoon kanaliemi ja pistaasimantelit ja hauduta miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia, kunnes broileri on kypsää. Sekoita joukkoon al denteksi keitetty pasta sekä oregano ja tarjoa heti.
Kasleripaisti
1 1/2 kg:n kasleripaisti
Pinnalle: suolaa vastajauhettua mustapippuria 2 valkosipulinkynttä hienonnettuna 1 oksa tuoretta tai 2 tl kuivattua rosmariinia
Lisäke: 2 rkl öljyä suolaa vastajauhettua mustapippuria 2 sipulia lohkoina 2 porkkanaa paloina 2 palsternakkaa paloina 6 perunaa lohkoina
Ota liha huoneenlämpöön kaksi tuntia ennen valmistamista. Pane paisti uunipannuun ja hiero sen pintaan mausteet. Työnnä lihan paksuun kohtaan keskelle paistomittari. Kypsennä paistia 175 asteessa noin kaksi tuntia, kunnes mittari näyttää 80 astetta. Lisää kasvikset uunipannuun tunnin kuluttua. Valuta päälle öljyä ja mausta suolalla sekä pippurilla. Sekoita kasvikset ja pane pelti takaisin uuniin. Sekoita kasviksia välillä. Anna paistin levätä kymmenen minuuttia ennen viipalointia. Tarjoa punaviinikastikkeen kera.
Punaviinikastike
2 dl punaviiniä 2 tl balsamicoetikkaa 2 tl sokeria 2 dl demi-glace-kastiketta suolaa vastajauhettua mustapippuria 2 rkl voita
Pane punaviini, etikka ja sokeri kuumaan, laakeaan kasariin niin, että ne alkavat heti kiehua ja keitä liemi puoleen. Lisää demi-glace, mausta suolalla sekä pippurilla ja hauduta viisi minuuttia. Vispaa tai sekoita voi sauvasekoittimella joukkoon juuri ennen tarjoilua. (Mtv3-STT)