Tältä näytti Maikkarin netti 20 vuotta sitten: "Pomot antoivat meidän huseerata vapaasti"

mtv_0001_mtv uutiset 96
Tältä se näytti vuonna 1996, Maikkarin netti!
Julkaistu 07.11.2015 21:32(Päivitetty 07.11.2015 21:34)

MTV UUTISET

MTV.fi aukesi 20 vuotta sitten. Sivustoa perustamassa ollut Jukka Mauno kuvailee perustamisvaiheen olleen "kuin missä tahansa uudessa startup-firmassa". 

– Porukka oli nuorta ja dynaamista, ja saimme vapaasti touhuta. Se oli sellaista sekoilua, mutta kaaduttiin vahvasti eteenpäin koko ajan, Mauno tiivistää.

Mauno toimi vuonna 1995 innokkaan porukan projektipäällikkönä ja piti lankoja käsissä.

– Me saimme yleisradion koulutusrahastolta joitain apurahoja uutistoiminnan kehittämiseen. Ratkaiseva askel oli kuitenkin se, kun perustettiin kansallinen multimediahanke, ja Nokia tuli siihen mukaan. Valtio tavallaan rahoitti Nokian kautta näitä hankkeita, Mauno sanoo. 

Ensin oli visio

Maunon mukaan netti oli aluksi ihan oma erillinen projektinsa. 

– Silloin ei vielä ollut varmuutta, tuleeko world wide web (www) vai mikä tulee, mutta me valitsimme vahingossa oikein eli perustettiin nettipalvelu, Mauno muistelee. 

Maikkari oli myös ensimmäisten joukossa monissa suomalaisen netin tärkeissä virstanpylväissä.

– Meillä oli Euroopan ensimmäinen suora nettitv-lähetys muistaakseni vuonna 1997 yhteistyössä brittiläisen ITN:n kanssa. Pohjoismaissa tehtiin todella paljon yhteistyötä Bonnierin kanssa. 

Nettiin ei uskottu

Vaikka innokas tiimi itse uskoi projektiinsa, ei kaikilla muilla suinkaan ollut suuria odotuksia.

– Sitä on nykyään vaikea tajuta, mutta siihen aikaan netti ei ollut mitään ja monet olivat sitä mieltä, että siitä ei koskaan tulekaan mitään. Mutta me uskoimme siihen, ja oltiin koko ajan Suomen suurin ja Nokian kanssa oli hemmetin kivaa tehdä duunia. 

Maunon mukaan Nokian kautta tullut rahoitus ratkaisi sen, että aluksi apurahalla pyöritettyjä pikkuhankkeita pystyttiin kehittämään isommiksi. 

– Kun netti alkoi, se ei ollut osa uutisia. Siellä oli hyvät pomot, Jorma Miettinen ja Tauno Äijälä, jotka antoivat meidän huseerata vapaasti. Ja koska oli fyrkkaa, joka tuli Nokian kautta, se ei rasittanut kenenkään taloutta.

Mauno ei muista, kuinka paljon rahaa oli käytettävissä, mutta sitä oli "tarpeeksi". 

Maunon mielestä nyt 20-vuotias mtv.fi näyttää hyvältä ja tyylikkäältä.

– Sisältöhän ei ole siitä kauheasti muuttunut. Nykyisin maikkarin netti on tyylikäs ja hieno palvelu.

– Jos haluat tehdä jotakin uutta, silloin täytyy oikeasti rikkoa jotakin vanhaa. Uusi ei tule itsestään, eikä se välttämättä tule myöskään vanhojen firmojen sisältä, Mauno päättää.

"Netti oli alkuun kuin uusi renkipoika"

Maunon perustamaan netti- ja teksti-tv -toimitukseen tuli freelancer- toimittajaksi vuoden 1996 syksyllä Jouni Sipilä

– Tein ihan muita töitä noihin aikoihin, ja huomasin että Maikkarille haettiin freelancereita juuri perustettuun toimitukseen. Siellä tehtiin uutisia tekstikanavalle ja nettiin. Olin aiemmin tehnyt toimittajan töitä ja ajattelin, että tämä voisi olla mielenkiintoista uutta. Nettisivut olivat tuolloin vielä melko tuore ilmiö. Hesarissakin uutisoitiin, kun joku valtion virasto tai muu vastaava avasi omat verkkosivunsa.

JOuni Sipilä

Sipilä muistelee, että vielä tuolloin televisio oli kuningas. Kaikki tehtiin tv:n ehdoilla.

– Jutut yleensä julkaistiin verkossa ja tekstikanavalla sen jälkeen, kun ne oli esitetty tv-uutisissa. Juttuja muokkailtiin STT:n uutisista, jotka useimmiten heitettiin nettisivuille kopioimalla. Telkkarijuttujen käsikirjoituksista hierottiin nettijuttu.

– Netin tekijät laativat itse kaikki uutiset, vaikka kyseisen tv-jutun tekijä olisi varmasti rustannut materiaalistaan paremman. Liikkuvaa kuvaa ei aluksi verkkoon saatu, mutta äänitiedostoja kyllä. Niitä ei muokattu itse vaan ne kävivät lenkin Soneralla, jossa ne kääntyivät oikeaan formaattiin. Netti oli tuohon aikaan kuin uusi renkipoika, jota kaikki vähän ihmettelivät.

Verkon alkuajoista on tultu pitkä matka tilanteeseen, jossa videot ovat vakiintunut sisältö jokapäiväisessä tekemisessä.

Niiden lisäksi netissä lähetetään suorana tiedotustilaisuuksia ja tehdään ihan omia nettilähetyksiä. Sellaisia, jotka aiemmin olisivat olleet tv-tuotantoja. Myös lukijaa arvostetaan ja siitä halutaan tietää entistä enemmän.

– Analytiikka on tullut vahvasti mukaan. Alkuaikoina ei tiedetty käyttäjistä juuri mitään, nyt lukuja, linkkejä ja laitteita seurataan tarkasti. Verkkoon tehdään omia, erillisiä lähetyksiä. Verkkouutisten alkuaikoina muutamat valopäät alkoivat sellaisista jo unelmoida, Sipilä jatkaa. 

"Tekstikanavalle piirrettiin käsin Suomen kartta"

Nykyinen MTV Uutisten resurssipäällikkö Ulla Rannikko aloitti MTV uransa vuoden 1997 huhtikuussa niin ikään netti- ja tekstitv-toimituksessa.

–  Jo silloin tekstikanavaa ja nettiä tehtiin 24/7.  Silloin tosin teksti tv- oli paljon merkittävämmässä asemassa kuin nyt. Uutiset tehtiin aina ensin tekstikanavalle ja sitten vasta nettiin. Silloin teksti tv:ssä oli noin 1,5 miljoonaa lukijaa per päivä.

Netti toi toimittajan työhön myös uuden teknisen ulottuvuuden. Kun aiemmin riitti, että toimittaja osasi haastatella ja kirjoittaa, nyt piti osata myös tekniikkaa.

– Nettisivujen tekeminen oli silloin äärimmäisen työlästä, koska kaikki tekstit luotiin html-koodistoon perustuen. Se oli aivan hemmetin hidasta, Rannikko nauraa. 

Tiedon hakeminen ja vertailu oli vaikeaa, koska netissä ei yksinkertaisesti ollut juurikaan sisältöä.

– Oli suuri mullistus, kun Altavistan ja Yahoon hakukoneet tulivat. Kaikki uutismateriaali tuli tietotoimistojen välityksellä tai omalla hankinnalla. Verkossa ei ollut sillä lailla tietoa, mitä voisi vertailla.

ullis

– Ennen tämä faxin päällinen pursusi paperia, Rannikko muistelee.

– Yksi oleellinen tietolähde olivat tietenkin telefaxilla tulevat tiedotteet, niitä oli iso pino tuossa faxin päällä, Rannikko muistelee ja tarkistaa, että toimituksen vanhaan faxiin tulee vielä virta päälle.

– Kyllä se vielä käyntiin lähtee, Rannikko naurahtaa.

Ja sitten oli se koko työpäivän kohokohta. 

– Tekstikanavalle piirrettiin käsin sääkartta Ilmatieteen laitoksen ennusteen perusteella. Tiedot olivat hyvin suurpiirteisiä. Jokainen sai itse vähän hahmotella, missä menee Itä-Suomen ja Länsi-Suomen raja. Suomineito oli käsialasta riippuen vähän pulleampi tai hoikempi, Rannikko jatkaa.

"2000-luvulla mobiiliuutiset oli se juttu"

– Kun katsoo näitä vanhoja sivuja, niin tässä alkaa ihan hellyyttää, Sanna Pietiläinen huokaisee.

mtv_0007_mtv 2000

MTV:n nettisivu vuosimallia 2000.

Pietiläinen tuli MTV Uutisiin aivan vuoden 1998 lopussa ja on työskennellyt siitä lähtien pääosin samassa netti- ja tekstikanavatoimituksessa.

Pietiläisen mieleen ovat jääneet etenkin 2000-luvulla aloitetut mobiiliuutiset. Oli tärkeää saada tilaajien matkapuhelimiin isoimmat uutiset mahdollisimman nopeasti.

– Siinä oltiin kovassa stressissä sormi näppäimellä valmiina laittamaan esimerkiksi Nokian tulos ulos heti, kun se julkistettiin Nokian omilla tai Kauppalehden nettisivuilla.

– Tulosjulkistuksessa oli kuitenkin sivukaupalla lukuja jos jonkinlaisista tuloksista, kertaeristä, liikevoitoista jne. Joka kerta huusimme saman epätoivoisen kysymyksen ilmoille: ”Mikä näistä luvuista on se tulos?”

MTV:n vanhoja nettisivuja voi tarkastella myös Way Back Machine -nettiarkistosta.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa