Hallinnollinen taakka on käymässä yhä raskaammaksi maanviljelijöille ja tilallisille.
– Käytännönläheinen työ on hirveän mukavaa. Eläimet ovat mukavia ja hirveän helppoja hoitaa. Eläimet ovat kiitollisia kaikesta ja tämä työ itsessään on sellainen elämäntapa. Työpäivät voivat kestää 12-16 tuntia, eikä se silti välttämättä ole rasittavaa, aloittaa nimettömänä pysyttelevä maitotilallinen MTV Uutisille.
Samanlaisesta arjesta kertoo myös lihakonserni Atrian lanseerama somekampanja, missä tilalliset kertovat arjestaan valokuvin muun muassa kuvapalvelu Instagramissa.
Nykyaikaisen maatilan pyörittämiseen kuuluvat kuitenkin erottamattomasti myös paperityöt. Ne ovatkin Maa- ja metsätaloustuottajien keskusliitto MKT:n mukaan yksi eniten maatilallisia rasittavia tekijöitä, kun puhutaan töissä jaksamisesta.
– Hallinnollinen taakka koetaan raskaaksi. Tilallisen kirjanpitovelvollisuudet kattavat nykypäivänä kaiken, mitä tilalla tehdään, rotanmyrkkykirjanpidosta lohkokirjanpitoon, kuvailee MTK:n maatalousjohtaja Minna-Mari Kaila.
"Paperitöissä ei tolkun häivää"
Nykypäivänä tilan pyörittäminen on vaihtelevaa. Nimettömänä pysyttelevä maitotilallinen kertoo, että heidän pienellä tilallaan on kaikkea vähän; on peltoa, lypsylehmiä, lihakarjaa ja metsää. Työtä on tehty reilun 10 vuoden ajan. Nyt tilalla on 16 lypsylehmää ja kolmisen kymmentä karjaeläintä.
– Meillä on vanha navetta, jossa lehmät ovat kiinni parsissa. Se on ilonpäivä, kun ne lehmät laskee ulos. Meillä lehmät jaloittelevat ympäri vuoden, ja ne hyötyvät siitä. Sen näkee, kun ne ovat iloisia ja ne jaksavat paremmin ja ovat sosiaalisia. Ulkoiluttaminen kannattaa tehdä, vaikka se vie todella paljon ylimääräistä aikaa muilta töiltä.
MTV:lle arjestaan puhuva maitotilallinen kutsuu paperitöitä loputtomaksi suoksi.
– Se on ihan hanurista. Paperitöissä ei ole oikeastaan tolkun häivää. Jos ajatellaan esimerkiksi, että sinulla on x-määrä peltoa, ja ajattelet, että nyt kylvät tähän tällaisia asioita, niin sinun pitää ilmoittaa niistä ennen kylvökauden alkua. Jos näyttääkin siltä, että ilmat eivät ole riittävät tai pellot eivät ole kunnossa suunnitelmaasi, niin sinun pitää muuttaa suunnitelmaa ja tehdä koko paperityö uusiksi.
Virkamiehet myös käyvät tarkastamassa peltoja ja aikarajat ovat tiukkoja. Kollegoiden kanssa puhunut maitotilallinen kertoo, että usea on kertonut väsymyksestä liittyen ainaiseen byrokratiaan.
– Byrokratian harmaat miehet ja naiset käyvät jopa pelloilla mittaamassa onko oja oikean kokoinen ja oikeassa paikassa. Kaikista pelloista tulee vuosittain uudet digikartat ja aina ne muuttuvat. Aareja vähenee tai tulee lisää. Ihmettelen vieläkin miten se on mahdollista?
– Kerrotaan, että sinulla on sen ja sen verran aikaa ilmoittaa tietystä asiasta ja jos et ehdi ilmoittamaan tai sairastut, niin tulee sanktioita. Viimeksi viime keväänä vietiin ELY-keskukselle lappuja, niin se oli varmaan viiden senttimetrin paksuinen.
Säädöksistä lisästressiä
MTK:n maatalousjohtaja Minna-Mari Kaila vahvistaa, että etenkin säädökset tuovat lisästressiä tilallisille. Tukien hakeminen on tullut jo tutummaksi takavuosiin verrattuna, mutta kokonaisuus koetaan raskaaksi.
– Säädökset koetaan vaikeimmaksi. Tahattomista ja pienistä virheistä voi tulla suuria taloudellisia seuraamuksia. Viljelijöillä on jatkuva pelko siitä, että ei tiedä kaikkea tai onko jokin jäänyt huomaamatta.
– Esimerkiksi viime vuonna tukijärjestelmä muuttui ja uusia asioita piti omaksua nopeasti. Henkistä painetta helpottaisi se, jos viljelijää ei tahattomista virheistä rangaistaisi heti, vaan annettaisiin mahdollisuus korjata virhe ennen tukien leikkaamista.
Oma lukunsa on tietenkin vaikeaselkoiseksikin koetut EU-säädökset ja tuet. Suomessa maatilan pyörittäminen on vaikeaa ja ahtaammaksi käy, arvioi MTV:lle haastattelun antanut maitotilallinen.
– Säädöksien kanssa tuntuu, että jokin muuttuu vuosittain. Pyörittelet niitä papereita ja menet niiden kanssa nukkumaan. Sanotaan vielä, että säädökset helpottavat asioita, niin katin kontit. Se on tosi sekavaa. Minulla menee näiden asioiden kanssa usein totaalisesti hermo, onneksi miehellä on pidemmät hermot, ja hän onkin ottanut vastuuta paperitöistä.
Kehujakin maitotilallinen antaa. Paikallisen maaseutuviraston virkamies on ollut usein korvaamaton apu ja tuki.
– Monta kertaa olen siellä käynyt istumassa ja pyytänyt apua, koska en ymmärrä. Hän selvittää ja jos ei tiedä, niin selvittää ja sitten selittää asian minullekin. Tulostaa papereita, näyttää ja ohjeistaa. Monesti on käynyt kuitenkin niin, ettei virkamieskään ole ollut säädöksistä varma, koska tietoa ei ole tullut. Ongelma on silloin jossain muualla kuin paikallisissa maaseutuvirastoissa.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.