Majesteettirikoslaki hyväksyttiin Kambodžassa – järjestöt huolissaan kansalaisoikeuksista ennen vaaleja

Kambodzan pääministeri Hun Sen
Julkaistu 14.02.2018 10:26

MTV UUTISET - REUTERS

Kambodžan parlamentti hyväksyi tänään yksimielisesti niin sanotun majesteettirikoslain, joka kieltää maan kuningashuoneen kritisoimisen, kertoo uutistoimisto Reuters.

Lain mukaan syyttäjä voi nostaa syytteen kuningashuoneen puolesta kaikkia niitä vastaan, joiden katsotaan loukkaavan kuningasperhettä. Rangaistukseksi voi saada yhdestä viiteen vuotta vankeutta tai enimmillään 2 500 Yhdysvaltain dollarin sakot.

– Loukkauksen voi tehdä sanoin, elein, kirjallisesti, maalaten tai esineillä, jotka loukkaavat arvokkuutta, parlamentin lakivaliokunnan puheenjohtaja Pen Panha sanoi.

Järjestöt: Heikennys kansalaisoikeuksiin 

Monet kansalaisjärjestöt ovat ovat ilmaisseet huolensa laista, jollaista käytetään naapurimaa Thaimaassa hallituksen kriitikoiden hiljentämiseen. Thaimaata vuodesta 2014 hallinnut sotilasjuntta on käytänyt majesteettirikoslakia monesti kriitikoitaan vastaan.

– On olemassa todellinen vaara, että lakia käytetään niitä vastaan, jotka esittävät aiheellista kritiikkiä hallinnosta. Näin on käynyt esimerkiksi Thaimaassa, Kambodžan ihmisoikeuskeskuksen johtaja Chak Sopheap sanoo Reutersille.

Kuningas Norodom Sihamoni on virallisesti kaakkoisaasialaisen maan johtaja, mutta todellista valtaa käyttää vuodesta 1985 lähtien pääministerinä toiminut Hun Sen.

Hun Senin valtakaudella viranomaiset ovat jättäneet tutkimatta useita oppositiopoliitikkojen ja -aktivistien murhia. Kansalaisjärjestö Freedom Housen mukaan Kambodžassa on vakavia puutteita kansalaisoikeuksissa eikä sen poliittinen järjestelmä ole vapaa.

Viime vuonna Hun Senin puolue hajotti kilpailevan oppositiopuolueen ja oppositiojohtaja Kem Sokha pidätettiin maanpetoksesta epäiltynä. Hän pitää syytöksiä poliittisina.

Kambodžassa järjestetään vaalit heinäkuussa eikä Hun Senin puolueella ole kunnollisia vastustajia Kem Sokhan pidätyksen jälkeen.

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat