Hongkongissa kymmenille demokratia-aktivisteille salaliittosyytteet arvostellun turvallisuuslain nojalla

2:00img
Katso uutisjuttu viime kesältä: Hongkong aikoo soveltaa turvallisuuslakia ankarasti
Julkaistu 28.02.2021 11:05

MTV UUTISET - STT

Hongkongissa 47 demokratia-aktivistia on saanut syytteet kumouksellisesta toiminnasta.

Syytteet perustuvat Kiinan käskystä säädettyyn turvallisuuslakiin, joka pyrkii tukahduttamaan erityishallintoalueen demokratialiikettä. Lakia ei ole aiemmin sovellettu näin suureen ryhmään syytettyjä.

Lue myös: Hongkong aikoo soveltaa uutta turvallisuuslakia ankarasti, sanoo hallintojohtaja

Tammikuussa poliisi otti kiinni 55 nimekästä aktivistia ja vahvisti sunnuntaina, että heistä 47 on saanut syytteet. Oikeuskäsittely alkaa maanantaina.

Turvallisuuslaki astui voimaan kesäkuussa ja määrittelee rikoksiksi useat kumouksellisiksi määritellyt teot, muun muassa Hongkongin itsenäisyyden vaatimisen ja yhteistoiminnan ulkomaisten voimien kanssa.

Opiskelijoita ja veteraaniaktivisteja

Lain perusteella voidaan langettaa jopa elinkautisia vankeustuomioita. Syytettyinä on sekä demokratialiikkeen veteraaneja että nuoria aktivisteja.

Joukossa on poliitikkoja, tutkijoita, juristeja, sosiaalityöntekijöitä ja opiskelijoita.EU:n toimisto Hongkongissa sanoi tviitissään, että EU pitää syytteitä hyvin huolestuttavina.

– Ne tekevät selväksi, että poliittista moniarvoisuutta ei enää suvaita Hongkongissa. Kehotamme viranomaisia kunnioittamaan sitoumuksiaan perusoikeuksiin ja oikeusvaltioon, toimisto totesi.

Demokratia-aktivistit luonnehtivat syytteiden nostoa tyrmäysiskuksi koko liikkeelle.

– Jokainen näkyvä toimija Hongkongin demokratialiikkeessä on nyt joko vankilassa, maanpaossa tai syytteessä. Turvallisuuslain tarkoitus on selvä: tukahduttaa erimieliset ja eliminoida poliittinen oppositio, kirjoitti aktivisti Sophie Mak Twitterissä.

Esivaalit olivat liikaa

Kumouksellisesta toiminnasta syytetään niitä, jotka viime kesänä järjestivät epäviralliset esivaalit valitakseen ehdokkaita kaupungin lakiasäätävään elimeen, jonka jäsenistä osa valitaan vaaleilla.

Toiveena oli, että demokratiaa kannattavat ehdokkaat saisivat elimeen enemmistön.

Vaaliviranomaiset hylkäsivät useita näin valituista ehdokkaista. Vaalit peruttiin lopulta koronaviruksen takia.

Hongkongin ja Kiinan viranomaiset leimasivat esivaalit kansallista turvallisuutta uhkaavaksi yritykseksi syöstä Hongkongin hallinto vallasta.

Kiina on viime vuosina tiukentanut otettaan Hongkongista ja pyrkinyt varmistamaan, että erityishallintoalueen johtoon pääsee vain "vankkoja isänmaanystäviä".

Länsimaat ovat syyttäneet Kiinaa yrityksistä murentaa Hongkongille luvattuja demokraattisia vapauksia, joihin Kiina sitoutui, kun Hongkong palautettiin Kiinalle vuonna 1997.

Tuoreimmat aiheesta

Hongkong