Thaimaa haluaa kiristää turistien valvontaa erityisellä sim-kortilla

Rantalomalla (1)
Thaimaahan lomalle mielivän on hankittava kännykkäänsä erityinen sim-kortti, ja puhelinta saatetaan myös salakuunnella, jos sotilashallinto hyväksyy hankkeen valvonnan kiristämiseksi. Kristina Afanasyeva
Julkaistu 11.08.2016 15:49
Toimittajan kuva
Janne Hopsu

janne.hopsu@mtv.fi

Sotilasvallan alla oleva Thaimaa haluaa maassa vieraileville turisteille älypuhelimiinsa erityisen sim-kortin "kansallisen turvallisuuden" nimissä.

Viranomaisten mukaan sim-korttia joutuisivat käyttämään vain maassa olevat turistit, eivät maassa pidempään asuvat ja työskentelevät ulkomaalaiset. 

Sim-kortti auttaisi sekä saamaan kiinni terroristeja ja muita rikollisia, että auttamaan pulaan joutuneita tai rötösteleviä turisteja, viranomaiset puolustelevat.

Pakkoa helppo kiertää

Periaatepäätöksenä hyväksytty hanke on herättänyt epäilyksiä. Toissa vuonna vallan kaapannut sotilashallinto on kaventanut ilmaisunvapautta. Kymmeniä ihmisiä on pidätetty heidän sosiaalisessa mediassa esittämiensä poliittisten näkemysten takia. 

Hanketta ajavat viranomaiset eivät ole kertoneet, miten erityinen sim-kortti eroaisi jo käytössä olevista. Lisäksi Thaimaassa sim-kortin hankkijan on jo nyt rekisteröidyttävä. 

Guardian-lehden mukaan ilmaisunvapauden puolesta toimiva aktivisti Poomit Sirawongprasert kuvaa hanketta hyödyttömäksi esimerkiksi terroristien etsinnässä. Ulkomaalainen voi tarvittaessa käyttää thaimaalaisen hankkimaa sim-korttia, tai käyttää maan rajojen ulkopuolella hankittuja roaming-palveluja. 

Puhelinkuuntelua halutaan laajentaa

Viranomaiset haluavat myös laajentaa puheluiden kuuntelua "kansalliseen turvallisuuteen" liittyvissä tapauksissa. 

Lupa kuunteluun pitäisi pyytää oikeusistuimelta, sanoo lakimuutosta työstävä poliisi nimettömänä uutistoimisto Reutersille.

Majesteettirikoksesta tilille 

Hänen mukaansa puhelinkuuntelua voisi ulottaa kansainvälisen rikollisuuden ja "kansallisen turvallisuuden" lisäksi kuningashuoneeseen kohdistuvien epäiltyjen loukkausten jäljittämisessä. Thaimaassa vitsailu kuninkaallisten kustannuksella ei ole leikkiä. Kovin rangaistus sellaisesta on 15 vuotta vankeutta. 

– Ajatus (puhelinkuuntelusta) on hyvin järkyttävää, kun ottaa huomioon, miten  viranomaiset asettavat ihmisiä syytteeseen mielivaltaisesti turvallisuuteen vedoten, sanoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin edustaja Sunai Phasuk Reutersille. 

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat