Puolustusministeri tekee politiikkaa puolustusvoimien suulla. Siksi voidaankin esittää kysymys, onko ministeri vaikuttanut puolustusvoimien upseerien sananvapauden kaventamiseen, sanoo majuri James Mashiri.
Puolustusvoimien työntekijöitä on ohjeistettu Yleisessä palvelusohjesäännössä olemaan puuttumatta puoluepolitiikkaan.
Tämä on ongelmallista etenkin kun puolustusministeri Jussi Niinistö (PS) tekee ministerintyönsä ohella puoluepolitiikkaa, johon hän kytkee puolustusvoimat, toteaa puolustusvoimien majuri James Mashiri. Sosiaalisessa mediassa aktiivinen Mashiri korostaa, että hän puhuu MTV:n haastattelussa yksityishenkilönä.
Palvelusohjesääntöä muutettiin joulukuussa ja siihen lisättiin kohta 546.
”Ammattisotilaiden ja puolustusvoimissa sotilasvirkaan koulutettavien oppilaiden tulee muutoinkin välttää puuttumista puoluepoliittisiin kiistakysymyksiin ja varoa puolustusvoimien kytkemistä niihin.”
Ammattisotilaat poistaneet someprofiilejaan
Upseeriliitto esitti Sotilasaikakauslehdessä, että kohta saattaa rikkoa lakia ja on vähintäänkin ongelmallinen sananvapauden kannalta. Pääesikunnan mukaan kyse on vain suosituksen tapaisesta ohjeistuksesta, jonka rikkomisesta ei voi olla seuraamuksia.
Majuri James Mashiri kertoo, että säännöllä on ollut jo selkeitä vaikutuksia.
– Vuodenvaihteen jälkeen ammattisotilaat ovat poistaneet profiilejaan sosiaalisesta mediasta tai he ovat muuttaneet niitä anonyymeiksi, asiaa Imagen blogikirjoituksessaan käsitellyt Mashiri selittää MTV Uutisille.
Puolustusvoimain komentaja Jarmo Lindberg sanoi Helsingin Sanomien haastattelussa sunnuntaina, että upseeri voi kommentoida mitä vain lukuun ottamatta joitain kriisitilanteisiin liittyviä asioita, kuten joukkojen suuruutta tai asejärjestelmien suoritusarvoja.
Kommentti on kuitenkin ristiriidassa palvelusohjesäännön kanssa.
Upseerien sanavapautta rajoitettu?
Mashiri pitää erityisen hankalana sitä, että samalla, kun ammattisotilaiden sananvapautta rajoitetaan, puolustusministeri Jussi Niinistö kytkee puolustusvoimat puoluepoliittisiin näkemyksiinsä.
– Puolustusministerin poliittisista lausunnoista voi syntyä mielikuva, että hän puhuu puolustusvoimien äänellä. Se luo arvoasetelmia ja ongelmia, jotka eivät kuulu viranomaiselle.
– Kun ministeri puhuu puolustusvoimien puolesta, tulee vaikutelma, etteivät ammattisotilaat enää voi vastata ministerille.
Tämän mielikuvan levittäminen voi olla jopa puolustusministerin intresseissä. Mashiri toteaa, että Niinistö on myös julkisesti vaatinut upseerien sananvapauden rajoittamista.
– Sellainen kysymys voidaan esittää, onko puolustusministeri vaikuttanut Yleisen palvelusohjesäännön sisältöön.