Lääkäriliitolta tiukka vaatimus: Erikoissairaanhoidon hoitotakuu puolitettava – "Epätasa-arvo on karmeaa"

13:36img
Katso SOS-sarjan jakso: Näin hoitotakuun toteutuminen tökkii Suomessa.
Julkaistu 29.08.2023 06:35
Toimittajan kuva

Joonas Lepistö

joonas.lepisto@mtv.fi

@LepistoJoonas

Lääkäriliitto ehdottaa hallituskauden mittaista hanketta, jolla kehitetään suomalaisten yhdenvertaisempaa terveyttä ja palvelujen saatavuutta. 

MTV Uutisten SOS-ohjelmassa vierailleen asiantuntijan mukaan kansalaisten sosioekonominen epätasa-arvo on karmealla tasolla. Lisäksi liiton mukaan erikoissairaanhoidon hoitotakuun maksimiodotusaika pitää vähintäänkin puolittaa nykyisestä puolesta vuodesta. 

Terveysasemien hoitotakuu kiristyy syyskuun alussa kolmesta kuukaudesta kahteen viikkoon. Sen sijaan erikoissairaanhoitoon eli esimerkiksi leikkauksia odottavien potilaiden hoitotakuuseen hallitus ei koske. Lääkäriliiton mukaan pitäisi.

– Hoitoonpääsyn määräaika pitäisi vähintään puolittaa. Ihminen ei jonossa parane. Riski siitä, että lopputulos on huonompi, kasvaa. Ja sitten tulee seurannaiskustannukset, joita voi tulla pitkittyneistä sairauslomista ja jopa työelämästä syrjäytymisestä, toteaa Lääkäriliiton johtaja Heikki Pärnänen.

SOS – Save Our Sote

MTV:n ohjelmasarjassa sote-aiheisiin erikoistunut toimittaja Joonas Lepistö avaa yhteiskunnan tärkeitä teemoja. Asiantuntijoiden ja kansalaisten kokemusten kautta Lepistö kertoo, missä tilassa Suomen sosiaali- ja terveyspalvelut ovat. Miten sote pelastetaan? 

"Kuvittelemme olevamme pohjoismainen hyvinvointiyhteiskunta"

Liitto ehdottaa lisäksi hallituskauden mittaista hanketta, jolla kehitetään yhdenvertaisempaa terveyttä ja palvelujen saatavuutta.

– Kuvittelemme olevamme pohjoismainen hyvinvointiyhteiskunta, mutta meidän terveyden ja terveyspalvelujen saatavuuden sosioekonominen epätasa-arvo on karmea ja vieläpä paheneva. Köyhimmät ovat kipeimpiä ja saavat huolimatta suuremmasta tarpeestaan vähemmän palveluita. Ei sellaista voi hyväksyä.

Erikoissairaanhoidossa hoitotakuu on ja on ollut monin paikoin kuuden kuukauden väärällä puolella. 

Lue myös: Lääkäriliitto tyrmää hallituksen panostukset Kela-korvauksiin: "Ei mitään järkeä"

Pääseekö julkinen sektori liian helposti lainrikkomuksista?

– Kyllä olen ihan tuoreeltaan ministeriöönkiin ihmetellyt, että miten meillä voi olla sellainen systeemi, että julkinen sektori voi rikkoa lakia mennen tullen ilman sanktioita. En minä siihen pysty, eikä minun pidäkään, mutta on se vähän erikoista. 

Kuka ottaa vastuun?

– Poliitikot, toteaa Pärnänen.

Tuoreimmat aiheesta

Terveys ja hyvinvointi