Maksuhäiriömerkintöjen määrä on kasvussa.
Suomen Asiakastiedon mukaan kuluttajille on tammi-syyskuussa kertynyt noin 1,3 miljoonaa uutta maksuhäiriömerkintää eli noin 16 prosenttia enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.
- Tyypillisin tapaus on sellainen, että henkilö jättää velan maksamatta, saa muutaman kirjeen ja velkoja vie asian oikeuteen ja seurauksena on maksuhäiriömerkintä, kertoo Suomen Asiakastieto Oy:n liiketoimintajohtaja Jouni Muhonen aamun Huomenta Suomi -ohjelmassa.
Maksuhäiriöisten henkilöiden kokonaismäärän kasvu on sen sijaan tasaantunut. Suomen Asiakastieto Oy:n rekisterissä on nyt kaikkiaan 374 200 henkilöä, joka on lähes tarkalleen sama määrä kuin vuosi sitten.
– Luotonhakijoiden maksukyky varmistetaan entistä tarkemmin, mikä osaltaan on ainakin hidastanut maksuhäiriöisten henkilöiden määrän kasvua. Monet luotonmyöntäjät käyttävät jo päätösten osana ns. positiivista tietoa, joka varoittaa kasvaneesta riskistä jo ennen varsinaisia maksuhäiriömerkintöjä. Tieto auttaa ehkäisemään ylivelkaantumista ja herättää luotonhakijankin ajoissa pohtimaan tilannettaan tarkemmin, Muhonen sanoo.
18 vuotta täyttäneistä suomalaisista kahdeksalla prosentilla on tällä hetkellä maksuhäiriömerkintöjä.
– Pikavipeistä puhutaan paljon, mutta ne ovat vain pieni osa kokonaisuutta. Suurin osa tapauksista on sellaisia, että henkiö on velkaantunut useaan eri suuntaan, Muhonen toteaa.
Maksuhäiriömerkintojen alueelliset erot ovat suuria. Suhteellisesti eniten maksuhäiriöisiä henkilöitä on tällä hetkellä Päijät-Hämeessä (9,3 %), seuraavaksi eniten Uudellamaalla (8,8 %) ja Lapissa (8,5 %). Vastaavasti Ahvenanmaalla (4,7 %) ja Pohjanmaalla (5,8%) maksuhäiriöisten henkilöiden osuus on pienin.