Maksuhäiriöisten määrä jatkaa kasvuaan Suomessa. Suomen Asiakastiedon mukaan 400 000 maksuhäiriöisen määrä tullaan todennäköisesti ylittämään keväällä, kun korona aiheuttamat talousongelmat kärjistyvät.
Yhä useampi suomalainen suuntaa joulun viettoon maksuhäiriömerkintä luottotiedoissaan. Merkintöjen määrä on kasvanut viime vuosina tasaisesti.
Suomen Asiakastieto Oy:n mukaan syyskuun lopussa maksuhäiriöisiä henkilöitä oli 391 800. Se on noin 6 000 enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.
Asiakastiedon toimitusjohtaja Jukka Ruuska ennakoi, että tilanne tulee heikkenemään vielä kevään aikana.
– Olemme menossa valitettavan vahvalla trendillä kohti 400 000 maksuhäiriöistä. Mutta täytyy sanoa, että ainakin minä pelkäsin että kuluttajien maksuhäiriöt olisivat lisääntyneet nopeammin kuin miltä tällä hetkellä näyttää, Ruuska toteaa.
Joka kymmenes mies maksuhäiriöinen
Maksuhäiriöitä on enemmän miehillä. Syyskuun lopussa merkintä oli kymmenellä prosentilla miehistä, kolmikymppisistä miehistä jo yli 16 prosentilla.
Naisillakin häiriöt ovat lisääntyneet, mutta huomattavasti hitaammin. Maakuntien välisessä vertailussa merkintöjä oli eniten Päijät-Hämeessä.
Velallisia neuvovassa Takuusäätiössä on huomattu asiakaskunnan kasvu ja muutos.
Koronaepidemian alussa asiakasmäärät jopa putosivat, mutta sen jälkeen kasvu on ollut parinkymmenen prosentin luokkaa. Apua ongelmiinsa kysyvät nyt myös työssäkäyvät asuntovelalliset.
– Juuri sellaiset ihmiset, jotka ovat pärjänneet oman taloutensa kanssa, kun tulovirta on ollut kohtalainen ja tasainen. Sitten kun se on ehtynyt, niin tulee ongelmia. Siinä porukassa on onneksi se hyvä puoli, että sieltä otetaan yhteyttä varhaisemmassa vaiheessa ennen kuin ollaan korvia myöten ongelmissa, kertoo Takuusäätiön toimitusjohtaja Juha A. Pantzar.
Velkojat olleet pitkämielisiä maksuajoissa
Maksuhäiriöisten yritysten määrä on sen sijaan alimmalla tasolla vuosikymmeneen. Asiakastiedon toimitusjohtaja Jukka Ruuska listaa syiksi muun muassa sen, että velkojat ovat olleet pitkämielisiä maksuaikojen suhteen ja valtion koronatuetkin vaikuttavat taustalla. Syyskuun lopussa maksuhäiriö oli lähes 45 000 yrityksellä.
Kuluttajille on puolestaan tarjottu lainojen lyhennysvapaita ja tiettyjen luottojen enimmäiskorko laskettiin kesällä väliaikaisesti kymmeneen prosenttiin.
Takuusäätiössä uskotaan, että käytettävissä olevan rahan määrä tulee jakamaan suomalaisia entistä enemmän kahteen leiriin.
– Ne joilla työt jatkuvat normaalisti ja palkka virtaa normaalisti, niin kulutusmahdollisuudet ovat vähäisemmät. Ei voi säästää esimerkiksi matkusteluun, joka on ollut tyypillinen sellainen kohde mihin on säästetty. Nyt ne rahat ovat jääneet säästöön. Niitä joilla tulovirta on katkennut tai selkeästi uhattuna, niin he ovat hankalammassa tilanteessa, Juha A. Pantzar sanoo.