Malissa oppositio aikoo tehdä yhteistyötä sotilasvallankaappauksen johtajien kanssa – kutsuu ihmisiä juhlimaan "kansan voittoa"

Julkaistu 20.08.2020 07:30

MTV UUTISET - STT

Presidentin vangitseminen tuomittiin kansainvälisesti laajalti.

Länsi-Afrikassa sijaitsevassa Malissa oppositio on luvannut tehdä yhteistyötä sotilasvallankaappauksen johtajien kanssa maan poliittisessa siirtymässä.

Oppositiokoalitio M5-RFP kertoi myös, että pääkaupunki Bamakossa ja ympäri maata tullaan järjestämään suuri kokoontuminen, jossa juhlittaisiin "kansan voittoa".

Sotilaat kaappasivat tiistaina presidentti Ibrahim Boubacar Keitan, joka myöhemmin jätti tehtävänsä. Eversti Assimi Goita astui keskiviikkona maan johtoon.

– Mali on yhteiskuntapoliittisessa kriisissä. Virheille ei ole enempää tilaa, aseistautuneiden sotilaiden ympäröimä Goita kertoi toimittajille.
Useat armeijan edustajat ovat kertoneet uutistoimisto AFP:lle, että juuri Goita olisi ollut sotilasvallankaappauksen taustalla oleva voima.

Sotilasvallankaappauksen johtajat ovat kertoneet poliittisesta siirtymäajasta, jonka jälkeen maassa järjestettäisiin vaalit.

Vaikka vallankaappaus on saanut tukea maan oppositiossa se on kansainvälisesti laajalti tuomittu. Afrikan unioni, Euroopan unioni, Yhdysvallat ja YK:n turvallisuusneuvosto vaativat presidentin, pääministeri Boubou Cissen ja muiden vangittujen vapauttamista.

Kritiikkiä taloudesta, korruptiosta ja turvallisuustilanteesta

Malissa on ollut usean kuukauden ajan poliittisia jännitteitä ja ajoittain myös kuolemiin johtaneita mielenosoituksia. Keitan eroa on vaadittu kesäkuusta lähtien.

Kesäkuun viidennen päivän liikkeenä tunnettu oppositioliike on kritisoinut surkeaa taloustilannetta, hallinnon korruptiota ja sekä huonontunutta turvallisuustilannetta. Muun maussa jihadistinen väkivalta on lisääntynyt maassa.

Presidenttiä on erityisesti haastanut imaami Mahmud Dicko. BBC:n mukaan Dicko on ollut merkittävässä roolissa maan politiikassa jo ainakin vuosikymmenen ajan.

Suuremman kaaoksen välttämiseksi Länsi-Afrikan talousyhteisö Ecowas on yrittänyt sovitella tilannetta ja on aiemmin ehdottanut muun muassa koalitiohallituksen muodostamista.

Tuoreimmat aiheesta

Afrikka