Malin väliaikainen presidentti ja pääministeri vapautettu – sotilaat kaappasivat kaksikon alkuviikosta sotilastukikohtaan

63268696
AFP / Lehtikuva
Julkaistu 27.05.2021 12:36

MTV UUTISET

Malissa syksyllä väliaikaiseksi presidentiksi nimetty Bah Ndaw ja väliaikaiseksi pääministeriksi nimetty Moctar Ouane on vapautettu.

Asiasta kertoi armeijalähde uutistoimisto AFP:lle, ja vapautetun kaksikon perheet myös vahvistavat asian.

Sotilaat kaappasivat parivaljakon maanantaina sotilastukikohtaan, ja tiistaina sotilasjuntan johtaja Assimi Goita kertoi, että heidät oli riisuttu vallasta.

Maliin nimitettiin väliaikainen presidentti ja pääministeri syyskuussa kansainvälisen paineen alla.

Sotilaat olivat syösseet presidentti Ibrahim Boubacar Keitan vallasta elokuussa ja luovuttivat vallan väliaikaishallinnolle lokakuussa.

YK tuomitsee kiinnioton

YK:n turvallisuusneuvosto tuomitsee vahvasti Malin väliaikaisen johdon syrjäyttämisen ja kiinnioton.

Turvallisuusneuvosto onnistui poikkeuksellisesti päättämään yksimielisesti päätöslauselmasta, jossa se vaatii maan johdon turvallista, välitöntä ja ehdotonta vapauttamista.

Lisäksi turvallisuusneuvosto kehottaa maan puolustusvoimien ja turvallisuusjoukkojen edustajia palaamaan kasarmeilleen saman tien.

Päätöslauselmassa ei kuitenkaan mainittu mitään rangaistustoimista, kuten esimerkiksi pakotteista.

Lue myös: Armeija otti kiinni Malin presidentin ja pääministerin – kansainvälinen yhteisö tuomitsee kiinniotot

Turvallisuusneuvosto ei myöskään kuvaillut maan poliittista kaaosta vallankaappaukseksi.

Neuvosto ilmaisi tukevansa edelleen pyrkimyksiä palata siviilihallintoon elokuussa tehdyn vallankaappauksen jälkimainingeissa.

Neuvosto kehotti niin ikään paluuta siviilijohtoiseen siirtymävaiheeseen, jonka myötä maassa on ollut muun muassa määrä järjestää vaalit 18 kuukauden aikajänteellä.

–  Siirtymäajan johdon vaihtamista voimakeinoin, mukaan lukien pakotetuin irtisanoutumisin, ei voida hyväksyä, päätöslauselmassa luki.

Neuvosto painotti myös sitä, miten poliittisella sekasorrolla on negatiivisia vaikutuksia terrorismin vastaisille pyrkimyksille maan sisällä.

Malin pohjoisosissa on ollut runsaasti islamistista liikehdintää, joka on levinnyt myös naapurimaihin Burkina Fasoon ja Nigeriin.

Tuoreimmat aiheesta

Afrikka