Mannerheim-ristin ritari Tuomas Gerdt siunataan Lappeenrannassa: "Yleisö voi jättää viimeinen tervehdyksen kuin Kekkosen hautajaisissa aikoinaan"

3:02img
Viimeinen Mannerheim-ristin ritari Tuomas Gerdt oli tuttu näky itsenäisyyspäivän vastaanotolla – katso koskettava video!
Julkaistu 15.11.2020 06:21
Toimittajan kuva
Terhi Romo

terhi.romo@mtv.fi

Mannerheim-ristin ritari Tuomas Gerdt saatellaan haudan lepoon 28. marraskuuta hänen kotikonnuillaan Lappeenrannassa. Hautajaisten järjestämisestä Maasotakoulun taholta vastaavan komendantti ja yliluutnantti Antti-Pekka Kaarnan mukaan hautajaisissa nähdään sotilaallisia menoja koronarajoitukset huomioiden. 

Viimeinen elossa oleva Mannerheim-ristin ritari, Tuomas Gerdt, kuoli Oulunkylän kuntoutussairaalassa 1. marraskuuta 98-vuotiaana.

Gerdtin kummijoukko-osasto, Lappeenrannan Maasotakoulu, vastaa hautajaisten järjestämisestä yhdessä omaisten kanssa. Hautajaisten järjestämisessä tiiviisti mukana oleva Kaarna toimi aikoinaan Gerdtin autonkuljettajana, ja noilla matkoilla hän myös tutustui vetaraaniin henkilökohtaisesti.

– Oli suuri kunnia saada tutustua häneen, Kaarna muistelee. 

Korona rajaa tilaisuutta

Kaarnan mukaan Gerdt toivoi puolisotilaallisia hautajaisia, ja tätä toivetta kunnioitetaan marraskuun lopussa pidettävissä hautajaisissa.

– Hautajaiset sisältävät sotilaallisia elementtejä, kuten kunnialaukauksia, ja Rakuunasoittokunta vastaa tilaisuuden musiikista. Tilaisuus on suunniteltu Tuomaksen oman tahdon ja omaisten tahdon mukaisesti.

Hautajaiset järjestetään korona-aika huomioiden Lauritsalassa 28. marraskuuta. Siunaus tapahtuu yksityistilaisuudessa Lauritsalan kirkossa. 

– Siunaustilaisuus ja muistotilaisuus pidetään vain omaisten ja kutsuvieraiden läsnäollessa koronatilanteesta johtuen. Toivomuksenamme on, että media ja yleisö kunnioittavat tätä toivetta, Kaarna kommentoi. 

Lue myös: Mannerheim-ristin ritari Tuomas Gerdtin muistokirjoitus: ”Ansaitsee kaikkien suomalaisten kunnioittavat kiitokset”

Siunaustilaisuuden jälkeen hautajaiset jatkuvat Lepolan hautausmaalla, jossa sekä media että yleisö voivat seurata hautajaisten kulkua. Gerdt haudataan samalle hautausmaalle, johon hänen Lea-vaimonsa haudattiin vuonna 2013.  

– Kun saattoväki on poistunut haudalta, yleisö voi viedä viimeisen tervehdyksen Tuomaksen haudalle turvavälejä noudattaen.

Mannerheim-ristin ritarien säätiön toimitusjohtaja Pekka Kourin mukaan hautajaisista on tullut paljon kyselyitä, ja moni on harmissaan siitä, että korona rajoittaa viimeisen ritarin hautajaisia.  

– Tulijoita olisi paljon. Olen yrittänyt lohduttaa kyselijöitä sillä, että suuri yleisö voi jättää viimeinen tervehdyksen tilaisuuden jälkeen samalla tavalla kuin Kekkosen hautajaisissa aikoinaan.

Paikalle odotetaan kunniavieraita 

Hautajaisiin on kutsuttu kunniavieraita, kuten presidentti Sauli Niinistö. Puolustusministeri Antti Kaikkonen ja puolustusvoimien komentaja Timo Kivinen ovat vahvistaneet tulonsa Mannerheim-ristin ritareille. 

Niinistö kommentoi Twitterissä veteraanin poismenoa Gerdtin kuolinpäivänä.  

– Suomen kansa kiittää ja kunnioittaa. 

 

Vaatimaton mies pelasti sotaveljensä

Gerdtiä on kuvattu monissa yhteyksissä vaatimattomaksi veteraaniksi, joka ei tee itsestään suurta numeroa. Samat kokemukset on myös Lappeenrannan Maasotakoulun komendantilla. 

– Tuomas oli viimeisen päälle vaatimaton herrasmies. Hän korosti aina sitä, että on vain sotaveteraani ja sotainvalidi, yliluutnantti Kaarna kommentoi.

Mannerheim-ristin ritareita nimitettiin yhteensä 191. Gerdt nimitettiin Mannerheim-ristin ritariksi numerolla 95. 8. syyskuuta 1942.

Nimitykseen johtaneet tekonsa Gerdt suoritti 20-vuotiaana alikersanttina. Hän pelasti vihollisen yllättämän komppanian suuremmilta tappiolta haettuaan oman tykistön apua. Nimitysperusteissa huomioitiin myös se, että Gerdt kantoi kuolettavasti haavoittuneen sotaveljensä suojaan sidottavaksi. 

Mannerheim-ristin ritarien säätiön Kouri kuvailee Gerdtiä niin ikään vaatimattomaksi sotansankariksi. 

– Hän oli erittäin vaatimaton persoona, eikä halunnut koskaan tuoda itseään esille. Aina kysyttäessä hän totesi, että olihan siellä 6000–7000 muutakin veteraania, ja suurimpia sankareita olivat he, jotka antoivat henkensä Suomen puolesta. 

Tuoreimmat aiheesta

Sotaveteraanit