Viimeinen Mannerheim-ristin ritari saatetaan haudan lepoon – moni tuttukaan ei tiennyt nöyrän miehen saavutuksista: "Yksi historiankirja laitetaan nyt kiinni"

Viimeinen Mannerheim-ristin ritari Tuomas Gerdt saatetaan tänään haudan lepoon sotilaallisin kunnianosoituksin. Hautajaisiin osallistuvat sekä tasavallan presidentti Sauli Niinistö että puolustusvoimien komentaja Timo Kivinen. MTV seuraa tilaisuutta paikan päällä suorana.

Tänään liput ovat liehuneet valtakunnallisesti puolitangossa sotasankari Gerdtin ja kaikkien Mannerheim-ristin ritareiden muistoksi. Viimeinen 191:stä Mannerheim-ristin ritarista lasketaan tänään haudan lepoon Lappeenrannan Lepolan hautausmaalla.

Päivä on ollut harmaa ja surullinen monelle, sillä viimeisen ritarikunnan jäsenen kuolema tarkoittaa yhden ajanjakson loppua.

– Yksi historiankirja laitetaan nyt kiinni, toteaa yliluutnantti, komendantti Antti-Pekka Kaarna Maasotakoulusta.

Kaarna tunsi Gerdtin henkilökohtaisesti, sillä hän toimi tämän autonkuljettajana ja edustustilaisuuksien avustajana vuonna 2015.

Nöyrä ja vaatimaton mies

Kaarna ja monet muut Gerdtin tunteneet kuvailevat miestä vaatimattomaksi ja nöyräksi.

– Hän korosti aina sitä, että minä olen vain sotainvalidi ja sotaveteraani, Kaarna toteaa.

Kaarna kuvailee Gerdtiä automatkoilla hiljaiseksi kyytiläiseksi, joka jakoi välillä mietteitään maailmanmenosta. Sota-aikaa ei kuitenkaan muisteltu sen koommin, paitsi yhden kerran.

– Lauritsalan liikenneympyrässä hän alkoi kertoa omasta ajastaan Niinisalossa reserviupseerikoulussa. Se oli ainoa sodanajan juttu, josta hän kertoi.

Mannerheim-ristin ritarin arvonimen Gerdt sai toimittuaan esimerkillisesti taistelutilanteessa. Hän kantoi kuolettavasti haavoittuneen joukkueenjohtajansa joukkosidontapaikalle ja jatkoi sitten itse taistelua haavoittumiseensa saakka. 

Vuonna 1922 syntynyt Gerdt toimi jatkosodassa taistelulähettinä ja yleni lopulta kersantiksi. Sen jälkeen hän kävi Reserviupseerikoulun ja toimi sodan lopussa joukkueenjohtajana. Mannerheim-ristin ritariksi hänet nimitettiin 8. syyskuuta 1942.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen. 

Gerdtin perintö voi jatkua tekojen kautta

Gerdt saatetaan tänään haudan lepoon hänen kotiseudullaan Lappeenrannassa. Menehtynyttä kunnioittamaan on saapunut myös presidentti Sauli Niinistö, jonka on määrä pitää puhe Gerdtin haudalla. Hautaisiin osallistuu vain hyvin rajattu määrä omaisia ja kutsuvieraita.

– Tuomas ei halunnut tehdä itsestään mitään numeroa. Osa hänen työtovereistaan Kaukaan tehtaalla ei tiennyt, että Tuomas oli ritari, toteaa komendantti Kaarna.

Vaikka viimeinenkin Mannerheim-ristin ritareista on nyt poissa, voi Gerdtin perintö kuitenkin jatkua Suomessa yhä tekojen kautta, Kaarna muistuttaa.

– Tuomas ei koskaan sanonut kenestäkään mitään pahaa – ollaan siis kilttejä toisillemme.

Viimeisen Mannerheim ristin -ritarin hautajaiset MTV Uutiset Livessä

  • Kello 10 Maasotakoulun komendantti, yliluutnantti Antti-Pekka Kaarna kertoo hautajaisten kulusta
  • Noin kello 13 Hautajaissaattue saapuu Lepolan hautausmaalle ja tilaisuus alkaa
  • Tilaisuuden jälkeen puolustusministeri Antti Kaikkosen haastattelu   

Aikataulut ovat suuntaa-antavia.

Lue myös:

    Uusimmat