Etelä-Savon ely-keskuksen tilaamien vesinäytteiden perusteella on epätodennäköistä, että MTBE-kemikaalia olisi päässyt lähialueen kaivoihin. Päästöstä ei ole vaaraa yhdyskuntien vedenhankinnalle, ely-keskus kertoo tiedotteessa.
Pääosa ympäristöön päässeestä kemikaalista on vielä onnettomuuspaikan läheisyydessä. Näytteiden mukaan korkeita haitta-ainepitoisuuksia on kuitenkin löydetty onnettomuuspaikkaa lähimmästä Kärmelammesta.
Etelä-Savon ely-keskuksen mukaan merkittävimmät ympäristövaikutukset kohdistuvat tällä hetkellä Kärmelampeen ja Ojantauksenlampeen. Kärmelammessa pitoisuudet ovat korkeita ja Ojantauksenlammessa kohonneita.
Myös Sarkavedestä otetuissa näytteistä havaittiin merkkejä haitta-aineista. Pitoisuudet ovat kuitenkin niin pieniä, että niillä ei ole vaikutusta veden käytettävyyteen tai haittaa ympäristölle ja terveydelle.
Ei vaikutusta pohjaveteen
Näytteiden perusteella ely-keskus pitää epätodennäköisenä, että kemikaalia olisi päässyt lähialueen kaivoihin.
– Pohjaveteen ei kemikaalia tämänhetkisen tietämyksen mukaan ole päässyt. Jos kuitenkin epäilee omaa kaivoaan ja sen saastumista, niin olisi hyvä olla meihin kunnallisiin viranomaisiin yhteydessä, Raija-Leena Heino Mikkelin seudun ympäristöpalveluista sanoo.
Tärkeimpänä toimenpiteenä viranomaiset pyrkivät nyt estämään haitta-aineiden leviämistä. Pääosa ympäristöön päässeistä kemikaaleista on vielä onnettomuuspaikan läheisyydessä.
– Toimenpiteet yritetään kohdistaa sinne onnettomuusalueelle, että sieltä ei lähtisi enää enempää kemikaaleja vesistöön kulkemaan. Sitten yritetään rajoittaa virtaamaa muun muassa puomein ja sitä kautta suojelemaan seuraavia lampia, Heino kertoo.