MTV Mäntyharjulla: Kemikaalin pilaaman veden leviämistä estetään padoilla ja puomeilla – kynsilakan tuoksua yhä ilmassa

1:55img
Julkaistu 27.04.2018 20:50(Päivitetty 27.04.2018 20:52)
Toimittajan kuva

Saara Rantanen

saara.rantanen@mtv.fi

Metyylitertiäärinen butyylieetteri on bensiinin ainesosa. Se on haitallinen eikä kuulu luontoon. Kolme viikkoa sitten 35 tonnia tätä ainetta pääsi maahan, kun Kinnin seisakkeella Mäntyharjulla tapahtui onnettomuus.

Onnettomuuspaikkaa lähellä sijaitseva Kärmelampi on pahoin pilaantunut. Siellä on jo havaittu kalakuolemia.

Kärmelammesta laskee puro Ojantauksenlampeen, jossa myös on MTBE-lyhenteellä tunnettua haitta-ainetta.

Täältä vesi laskee edelleen Pajulampeen, josta näytettä ei ole saatu otettua, mutta Sarkavedessä ja Vuohijärvessä haitta-ainetta on havaittu, minkä vuoksi sitä on pakko olla myös vesireittiin kuuluvassa Pajulammessa.

Näytteitä on otettu paitsi lammista, puroista ja järvistä, myös alueen kaivoista.

– Näyttää siltä, että vaikutukset ovat rajalliset, vaikka haitta-aineesta on havaittu merkkejä muutamissa kaivoissakin, sanoo terveystarkastaja Marko Nyyssönen Mikkelin seudun ympäristöpalveluista.

Alkuviikolla otetuissa näytteissä Sarkaveden MTBE-pitoisuudet olivat hieman laskeneet edellisiin näytteisiin verrattuna.

Tutkimusta ja torjuntaa

Tähänastiset näytteet on otettu pintavesistä, ja pohjavesinäytteiden keräämistä valmistellaan.

Vahinkoalueella ei ole vedenottamoita, joten pohjavesinäytteen saamiseksi maastoon pitää asentaa erityisiä pohjavesiputkia. Tietoja haitta-aineen mahdollisesta kulkeutumisesta pohjaveteen ei siis ole odotettavissa lähipäivinä.

Alla olevalta videolta voit katsoa ilmakuvaa Mäntyharjulta. Juttu jatkuu videon jälkeen. 

2:00img

Etelä-Savon ELY-keskus neuvoo nyt olemaan käyttämättä talousvetenä Kärmelammen, Ojantauksenlammen, Pajulammen ja Sarkaveden eteläosan rantakiinteistöjen kaivojen vettä. Sama koskee tietenkin myös näiden lampien ja järven vettä. Koko Sarkavesi ei kuulu rajoitusten piiriin vaan ainoastaan järven eteläosaa.

Vuohijärven pohjoisosassa MTBE:tä on todettu Hilloselän ja Isoselän tasolla.

VR teettää alueella töitä vielä vapaana luonnossa olevan kemikaalin leviämisen hillitsemiseksi.

– Rakennamme patoja ja puomitamme. Tarkoituksena on estää veden ja sen mukana haitta-aineen leviäminen, sanoo projektipäällikkö Iiro Kiukas Ramboll Finland Oy:sta.

Liukasliikkeinen kemikaali

MTBE on luokiteltu haitta-aineeksi, mutta se ei ole suoranainen myrkky. Se ei kerry elimistöön. MTBE haihtuu voimakkaasti ja sillä on selvästi tunnistettava tuoksu: kynsilakka.

– Tuoksu tuntuu hyvin pienistä määristä, jo paljon ennen kuin pitoisuudet ovat haitallisia. Siksi MTBE:n pilaamaa vettä ei juuri voi vahingossa käyttää, kertoo Iiro Kiukas.

Metyylitertiäärinen butyylieetteri on liukasliikkeinen kemikaali. Se ei sitoudu maaperään vaan liikkuu nopeasti maakerrosten läpi veteen. Kemikaali katoaa vähitellen haihtumalla.

MTBE:n pilaamaa vettä voi puhdistaa menetelmällä, jossa sen haihtumista nopeutetaan ja kemikaali imeytetään aktiivihiileen.

Mäntyharjun tapauksessa selvitellään parhaillaan, mikä on järkevin tapa käsitellä metsittyneestä lammesta rakennettuun altaaseen säilötty Kärmelammen pilaantunut vesi. Lampea ei tosin ainakaan toistaiseksi pumpata tyhjäksi, vaan vain sen verran, että virtaus sieltä katkeaa alapuoliseen vesistöön.

Näytteitä otetaan jatkossa kaksi kertaa viikossa: maanantaisin ja keskiviikkoisin. Seuraavan kerran näytteitä otetaan 30.4.2018.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa