Maon syntymäpäivän muistaminen oli liikaa – marxilainen opiskelijajohtaja pidätettiin Pekingissä

Mao
Mao Zedongin kuva hallitsee Taivaallisen rauhan porttia Pekingissä.
Julkaistu 26.12.2018 15:43
Toimittajan kuva
Janne Hopsu

janne.hopsu@mtv.fi

Kiinassa on muistettu hiljaisesti Kansantasavallan perustajan Mao Zedongin syntymän 125-vuotispäivää. Maon valtakausi on yhä arka aihe. Niinpä Pekingissä pidätettiin Pekingin yliopiston marxilaisen yhdistyksen puheenjohtaja.

Opiskelija Qiu Zhanxuan oli matkalla viettämään järjestämäänsä muistotilaisuutta, kun yliopiston portilla seitsemän, kahdeksan siviilivaatteisiin pukeutunutta miestä raahasi hänet mustaan autoon, eräs silminnäkijä kertoi uutistoimisto Reutersille. 

"Mitä lakia se rikkoo?"

Qiu'ta oli varoitettu jo etukäteen järjestämästä tilaisuutta. 

– Mitä väärää on muistaa puhemies Maoa? Mitä lakia se rikkoo? Kuinka he voivat julkisesti siepata Pekingin yliopiston opiskelijan, silminnäkijä totesi Reutersille.  

Pekingin yliopiston eli Beidan opiskelijoita ja sieltä valmistuneita on viime aikoina ollut mukana muun muassa tukemassa tehdastyöntekijöiden oikeutta perustaa oma ammattiliitto.

Beidan opiskelijoilla on vuosikymmenien mittaan ollut näkyvä rooli erilaisissa protesteissa, kuten verisesti kukistetussa vuoden 1989 Taivaallisen rauhan aukion tapahtumissa. 

Presidentti Xi Jinping, jolla sanotaan olevan tiukin ote Kiinan johtamiseen sitten Maon ja Deng Xiaopingin (1904-1997), on pyrkinyt vaimentamaan aktivistiopiskelijoita. 

Lehdet hiljaa syntymäpäivästä

Reutersin mukaan Maon 125-vuotissyntymäpäivää ei noteerattu kommunistipuolueen keskeisissä paperilehdissä.

– Arvioni on, että taustalla ovat Kiinan talouden uudistamisen ja avautumisen 40-vuotisvuosipäivän tunnelmat, sanoi Reutersille uusmaolainen toimittaja Song Yangbiao.

Uudistukset käynnistettiin juuri Dengin valtakaudella. 

Ihmisoikeusjuristi tuomiolla

Samaan aikaan Tianjinissa on tuomiolla ihmisoikeuksia ajava lakimies Wang Quanzhang, jota viranomaiset syyttävät kumouksellisesta toiminnasta. 

Wangin kuuleminen päättyi tänään, mutta mitään tuomiota hänelle ei vielä luettu. 

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International pitää oikeudenkäyntiä lavastuksena.  

Wang on puolustanut viranomaisille vaikeita tapauksia, kuten kielletyn Falun Gong -liikkeen edustajia ja poliisiväkivallan kohteeksi joutuneita. 

"Kiinan vastaiset voimat vaikuttavat"

Syytteen mukaan Wang on muun muassa ottanut vastaan rahoitusta ulkomaisilta järjestöiltä, häneen ovat vaikuttaneet "Kiinan vastaiset voimat", ja Wang on myös vääristellyt poliisin voimankäyttöön liittyviä seikkoja kommenteissaan. 

Wang katosi elokuussa 2015, ja hän on ollut sen jälkeen eristyksissä. Wangin vaimon Li Wenzun mukaan hän ei ole päässyt tapaamaan aviomiestään tämän katoamisen jälkeen. 

Tuoreimmat aiheesta

Kiina