Maria Ohisalo MTV Uutisille: Helsingin Pelastuskoulu saa jatkaa, mutta palokunta-ala tarvitsee lisää rahaa – "Vetoan hallituskumppaneihin"

0:40imgSisäministeri Maria Ohisalo päätti, että Helsingin pelastuskoulu saa toimiluvan jatkaa koulutustoimintaa – näin hän kommentoi asiaa.
Julkaistu 03.11.2021 12:35(Päivitetty 03.11.2021 18:24)
Toimittajan kuva
Alec Neihum

alec.neihum@mtv.fi

Vaakalaudalla ollut Helsingin Pelastuskoulu saa jatkaa toimintaansa toistaiseksi. Sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) mukaan Suomen palokunnat kärsivät silti sekä rahan että henkilöstön puutteesta.

Helsinki saa jatkossakin kouluttaa pelastajia omiin tarpeisiinsa Helsingin Pelastuskoulussa. Koulu on ollut lopettamisuhan alla, mutta sisäministeri Maria Ohisalo kertoo jatkaneensa koulun toimilupaa toistaiseksi.

Myös paljon suuremmalle Kuopiossa toimivalle Pelastusopistolle, joka kouluttaa kaikki muut Suomessa toimivat pelastajat, on sisäministeriö hakenut lisärahoitusta täydentävästä talousarviosta. Rahaa on haettu myös erikseen ruotsinkieliseen pelastajakoulutukseen.

Ministeri Ohisalon mukaan päätöstä myönnettävistä rahasummista ei ole vielä tehty.

– Täydentävän talousarvion osalta neuvottelut ovat vielä hallituksessa kesken, eli palataan siihen myöhemmässä vaiheessa, Ohisalo sanoo MTV Uutisille.

Sisäministeri ei usko, että asiasta tulisi hallituksessa vääntöä, mutta vetoaa muihin puolueisiin.

– Uskon, että kaikki tunnistavat tämän valtavan pelastajapulan. Vetoan hallituskumppaneihin siinä, että myös pelastuspuolelle löytyy lisärahoitusta, Ohisalo toteaa.

Rahaa puuttuu, mutta paloja ei voi jättää sammuttamatta

Pelastajapula on merkittävä. Sisäministeriön mukaan vuoteen 2030 mennessä tarvitaan 2 500 uutta pelastajaa. Tällä hetkellä pelastajia on 6 200.

Sisäministeriössä on Ohisalon mukaan aloitettu "iso selvitystyö" tulevien vuosien koulutustarpeista. 

Jonkinlaista toivoa herättää se, että ministerin mukaan Kalajoen viime kesän massiivisen metsäpalon jälkeen sopimuspalokuntiin on hakeutunut lisää vapaaehtoisia.

Pulaa ei ole pelkästään pelastajista, vaan laajemminkin rahasta.

Ministeriössä on arvioitu, että vuotuinen rahoitusvaje on vuoteen 2030 mennessä 81 miljoonaa euroa.

Toistaiseksi pelastustoimesta vastaavat kunnat, ja vuodesta 2023 alkaen vastuu siirtyy uusien hyvinvointialueiden harteille.

Järjestäjätahon on pidettävä huolta siitä, että lakisääteiset tehtävät hoidetaan niin Helsingissä kuin Enontekiössäkin.

– Ihan jokaisen pelastuspalvelut on kyettävä hoitamaan, ja jos siinä ei onnistuta, silloin valtio voi tulla vastaan, Ohisalo kommentoi.

Hallituksen kehysriihi ensi keväänä tulee Ohisalon mukaan olemaan tärkeä paikka niin pelastus- kuin poliisitoimenkin tarkastelulle.

– Kehyskeskusteluissa katsotaan tietysti aina vähän yhtä vuotta pidemmälle, eli kyllä sielläkin tullaan keskustelemaan näistä asioista varmasti.

Tässä vaiheessa sisäministeri ei kuitenkaan lupaa lisää rahaa pelastustoimelle kehysriihessä.

*Oikaisu kello 18.24: Toisin kuin jutussa aiemmin sanottiin, Kuopiossa toimiva Pelastusopisto ei ole vielä saanut lisärahoitusta täydentävästä talousarviosta. Sisäministeriö on vasta hakenut lisärahoitusta opistolle.

Tuoreimmat aiheesta

Pelastuslaitos