Joensuulaisen Annan vauvaa jouduttiin elvyttämään useamman kerran ennen kuin pieni lapsi pääsi tehohoitoon.
Yllä olevalta videolta voit katsoa uutisjutun HUSin kiistellystä hoitajapulasta.
Lue myös:
Loppuvuodesta 2013 syntynyt Maria-vauva oli ehtinyt olla viikon kotona, kun tytön kunto romahti. Vauva oli sininen ja huonovointinen.
Pohjois-Karjalan keskussairaalassa Joensuussa lääkärit olisivat halunneet lähettää sydänvikaisen vauvan Helsinkiin, mutta lupaa siirtoon ei saatu. Tyttö vain makasi sairaalassa hengityslaitteessa.
– Monta kertaa lääkäri soitti Helsinkiin, että ei tämä vointi tästä kyllä parane, Anna-äti kertaa loppuvuoden 2013 tapahtumia.
Äiti ei asian arkaluontoisuuden vuoksi halua esiintyä jutussa omalla nimellään. Myös jutussa esiintyvän lapsen nimi on äidin pyynnöstä muutettu.
Ambulanssilla vuodeosastolle
MTV Uutiset on kertonut tällä viikolla useista tapauksista, joissa lasten kiireisiä leikkauksia on peruttu jopa toimenpidepäivänä. Voit lukea sydänleikkausta odottavan Casperin tarinan tästä linkistä.
Kun Maria-vauva lopulta vietiin ambulanssilla Helsinkiin, niin hengityslaitteessa olevan lapsen paikaksi valittiin teho-osaston sijaan vuodeosasto. Anna-äidin mukaan lääkärit tekivät päätöksen, että sydänleikkaus olisi suoritettava pian.
Leikkauspäivä oli jo lyöty lukkoon, mutta se siirtyi. Perusteluna oli se, että sairaalan teho-osasto oli täysi.
MTV Uutisten julkaisemista jutuista käy ilmi, että haastateltujen vanhempien mukaan leikkauksia on peruutettu ainakin vuosien 2013–2018 välillä.
– Kun leikkausaika oli siirtynyt, niin tytön vointi romahti. Hänet oli pakko viedä teholle. Jostain syystä siellä sitten olikin paikka vapaana keskellä yötä, Anna kertoo.
Lapsi leikattiin seuraavana päivänä päivystyksellisesti.
– Lapsi oli niin huonovointinen, että hänet piti nukuttaa, intuboida ja laittaa hengityskoneeseen. Eli oli ihan pakko leikata.
Lue myös:
Nukutettuna ennen leikkauksia
MTV Uutiset on saanut nähtäväkseen äidin lähettämän selvityspyynnön ja sen vastauksen liittyen yleisesti sairaalan resurssien käyttöön. Selvityspyyntö koskee vuosina 2013 ja 2014 tytölle tehtyjä leikkauksia.
Juttu jatkuu videon jälkeen.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Marian toinen leikkaus koitti keväällä 2014. Tälläkin kertaa lasta jouduttiin elvyttämään ennen leikkausta.
Äidin saamasta vastauksesta selvityspyyntöön mainitaan, että Lastenkirurgian linjan edustajalla ei olisi tietoa sellaisista tapauksista, joissa potilaan terveys olisi kärsinyt hoidon siirtämisestä tuonnemmaksi.
– On käsittämätöntä, että potilaita joudutaan ennen leikkausta nukuttamaan, kun heidän vointinsa ei kestä odottaa leikkausta. Menee niin huonosti, kun ei pääse ajoissa leikkaukseen.
"Ihme että tyttö on hengissä"
Sydänlapset ja -aikuiset -potilasjärjestö on arvioinut, että Helsingin Lastenklinikan tehohoidon mitoitus on ollut alavireistä jo kauan, ellei aina. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (HUS) on puolestaan kiistänyt väitteet hoitajapulasta.
– Ei sairaan lapsen vanhemmat vaadi hyvää palvelua, vaan että lasta ei tarvitse elvyttää sen takia, että hoitajia ei ole tarpeeksi, Anna sanoo viitaten sairaalan pahoitteluun "ei hyvästä palvelusta".
Annan saamassa vastauksessa selvityspyyntöönsä mainitaan, että "hoitojaksojen aikataulumuutokset ovat johtuneet sairaalan resursseista eikä esim. potilaan sairaudesta johtuvista syistä".
Nykyisin kaikki on Annan mukaan hyvin, eikä äidin tarvitse pohtia, pitäisikö hoitoa etsiä ulkomailta.
Nelivuotias Maria on nyt kotona. Useampi lääkäri on ihmetellyt, että tyttö on hengissä.
– Elvytystilanteita on ollut niin useita.