Kaiken piti mennä hyvin. Kätilö oli vielä sanonut, että synnytys sujunee ongelmitta. Koska raskauden aikana ei ollut mitään ongelmia, oli Tiina uskaltanut valita läheisen, pienen synnytyssairaalan. Oli toukokuun toiseksi viimeinen päivä.
Synnytys oli pitkä ja uuvuttava. Mutta kaikki työ palkittiin, kun tuore äiti sai nähdä Trevorin. Onni kesti kuitenkin vain ohimenevän hetken. Kun napanuora leikattiin, vauvan vointi romahti. Trevor ei saanut hengitettyä ja oli voimaton.
Trevor kärsi valtasuonten transpositiosta eli TGA:sta
TGA on lyhennys sanoista Transposition of Great Arteries, jossa aortan ja keuhkovaltimon lähtökohta ovat vaihtaneet paikkaa. Runsashappinen veri menee vasemmasta kammiosta takaisin keuhkoihin ja laskimoveri palaa puhdistumattomana elimistöön. Lapsi on sininen ja hän tarvitsee pikaisesti apua.
Lähde: Sydänlapset ja -aikuiset
– Ensin lääkärit luulivat, että keuhkoissa oli ongelmaa. Mutta sitten selvisi, että ongelma oli jossakin muualla. Trevor kiidätettiin Tarton lastensairaalaan, mutta minun oli jäätävä yöksi synnytyssairaalaamme. Oli rankkaa; en tiennyt, selviäisikö pieni poikani vai ei, Trevorin äiti Tiina Kimberg muistelee MTV Uutisille.
Seuraavana päivänä äiti sai nähdä poikansa. Tämän sydäntä oli operoitu, jotta lapsi saisi hengitettyä. Trevorin tila oli yhä kriittinen, ja hän tulisi tarvitsemaan lisää operaatioita selvitäkseen. Mutta äiti tunsi, että toivoa oli.
Lääkärit antoivat vauvalle lääkettä ja yrittivät tehdä toisen operaation, siinä kuitenkaan onnistumatta. Oli selvää, että Trevor tarvitsisi sydänkirurgisen leikkauksen. Sellaisen, johon Viron lääkäreillä ei riittäisi taitoja.
Otettiin yhteys Suomeen, ja seuraavana päivänä suomalainen sairaala oli valmiina ottamaan Trevorin vastaan.
– Kun kuulin, että hän pääsee Suomeen hoitoon, tiesin hänen pääsevän parhaaseen paikkaan. Suomessa on uskomaton hoidon taso, ja Trevor on siitä elävä esimerkki, äiti sanoo.
Trevor on nyt päässyt kotiin, ja suurimmat vaikeudet on selätetty.
Trevorin tarina
Trevorin tarina kerrottiin virolaislehdissä. Äiti Tiina Kimberg kertoo MTV Uutisille, ettei hän ollut tietoinen siitä, että hänen poikansa tarina kerrottaisiin lehdessä.
Viron lastensairaalan rahasto oli antanut lehdelle tietoja ja pyytänyt myös rahalahjoituksia, joilla voitaisiin kattaa Trevorin ambulanssikuljetusten kulut. Nyt kuitenkin rahasto päätti maksaa edestakaisen matkan, mutta rahalahjoituksia oli ehtinyt kertyä jo 2800 euron verran.
Rahaston mukaan rahat annetaan tarvittaessa Trevorin jatkohoitoon tai vaihtoehtoisesti muille tarpeessa oleville lapsille, mikäli Trevor ei enää tarvitse hoitoa.
Trevorin äiti kertoo olevansa pahoillaan rahaa lahjoittaneiden ihmisten puolesta. Hänen mukaansa heidän perhe ei voi saada rahoja muuta kuin lääkärin määräämiä lääkkeitä varten, ja niihinkin jälkikäteen.
– En ymmärrä, ihmiset ovat välittäneet juuri Trevorista ja lahjoittaneet hänelle. Meidän tulisi ensin lähettää rahastolle kuitit kaikesta, eli maksaa kaikki itse etukäteen. Ja käsikaupasta saatavia lääkkeitä tai muita Trevorin tarvitsemia tuotteita ei korvata, äiti harmittelee.
Virolaisilla käytössä niin sanottu Senningin leikkaus
Suomessa Trevoria oli vastassa muun muassa lasten sydänkirurgian osastonylilääkäri Ilkka Mattila.
Suomeen tulee Virosta vuosittain viidestä kymmenen lasta saamaan sydänkirurgista hoitoa. Pari kertaa vuodessa tänne tuodaan kiireellinen tapaus, kuten Trevor oli.
Mattilan mukaan Virossa ei ole riittävästi kokemusta tehdä ja hoitaa vaativia vastasyntyneiden sydänleikkauksia.
Sen sijaan, että Trevorin kaltaisissa tapauksissa väärinpäin olevien aortan ja keuhkovaltimon paikat vaihdettaisiin, kuten Suomessa tehdään, yritetään Virossa konservatiivisempaa tapaa.
Virolaisessa tavassa vastasyntyneelle tehdään aluksi toimenpide, jolla lapsi pystyy kasvamaan puolivuotiaaksi. Sitten puolivuotiaana lapselle tehdään niin sanottu Senningin leikkaus. Senningin leikkausten tekeminen lopetettiin Suomessa 1990-luvun alussa.
– Se on oikeastaan vanhanaikainen tapa hoitaa tämän vika. Suomessa tehdään valtasuonten vaihtoleikkaus, jonka tulokset ovat erittäin hyviä. Leikkauksen haasteellisuus liittyy sekä sepelvaltimoiden uudelleenistutukseen että suurten suonien uudelleensijoitteluun. Mahdolliset muut sydänviat lisäävät tämän leikkauksen riskiä.
Sen lisäksi, ettei virolaisilla ole paljoa kokemusta vastasyntyneiden sydänkirurgiasta, on siellä toinenkin ongelma:
– Heillä ei ole riittävästi kokemusta pienten, sydänleikattujen lasten tehohoidosta, Mattila sanoo.
Suomeen haluttaisiin enemmän virolaisia lapsipotilaita
Mattilan mukaan tästä syystä Virossa suositaan konservatiivista leikkausta tai lähetetään lapset ulkomaille; usein Saksaan.
– Olemme yrittäneet saada virolaisia enemmänkin Suomeen hoitoon, mutta suomalainen hoito taitaa olla hieman kalliimpaa kuin esimerkiksi Saksassa. Viron sairaskassahan maksaa virolaisten hoidon ulkomailla tällaisissa tapauksissa.
Helsingin Lastenklinikka on jo yli kymmenen vuoden ajan hoitanut virolaisia lapsia ja kehittänyt yhteistyötä Viron lastensairaaloiden kanssa. Viron sairaskassa antaa Suomeen tulevalle potilaalle maksusitoumuksen, ja suomalainen Hyksin Oy hoitaa täällä päässä maksuliikenteen.
Suomessa syntyy vuosittain 10-15 lasta, joilla on samanlainen sydänvika kuin Trevorilla. Suomessa vika havaitaan usein jo raskauden aikana, ja synnytykset keskitetään Helsinkiin Naistenklinikalle. Vastasyntynyt leikataan noin viikon ikäisenä. Suomessa käytössä olevalla leikkaustyylillä voi Mattilan mukaan elää yleensä täysin normaalia elämää.
Trevor on nyt virolaisten lastenkardiologien seurannassa, sillä pieni osa leikatuista tarvitsee myöhemmin katetritoimenpiteen.