Ex-vaimo Birgit kertoo riipivän rehellisesti edesmenneen Tapio Suomisen sairaudesta: "Hän koki niin ääretöntä tuskaa"

Tapio Suomisen entinen vaimo Birgit kertoo Maria Veitolan somepostauksessa elämästään kaksisuuntaista mielialahäiriötä sairastaneen rakkaan rinnalla.

Urheiluselostajalegenda Tapio Suominen kuoli heinäkuussa 60 vuoden iässä.

Suominen sairasti kaksisuuntaista mielialahäiriötä ja puhui sairaudestaan avoimesti julkisuudessa. Nyt Suomisen ystävä sekä entinen vaimo Birgit kertoo Maria Veitolan julkaisemassa Instagram-postauksessa elämästään kaksisuuntaista mielialahäiriötä sairastaneen rakkaan rinnalla.

Birgit vahvistaa MTV Uutisille, että Veitolan julkaisu perustuu hänen kertomiinsa asioihin.

– Tapsa sanoi aina, että elämä on suora lähetys. Tässä ja nyt, kamalaa ja ihanaa. Ei Tapio itseään tappanut, hänhän rakasti elämää. Hänen sairautensa tappoi Tapion. Kaksisuuntainen mielialahäiriö on siitä vihoviimeinen sairaus, että se näkyy ulospäin vasta tilanteen ollessa sietämätön. Saimme perheenä monia ihania hetkiä ja vuosia ennen sitä, Birgit kertoo Veitolan julkaisussa.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen tästä. Voit selata kuvia painamalla nuolikuvakkeesta.

Birgit kertoo tavanneensa Suomisen ollessaan 16-vuotias lukiolainen ja tunteneensa tämän läpikotaisin sekä rakastaneensa tätä, ensin puolisona ja myöhemmin ystävänä. 

Birgitin mukaan rakkaus oli syy sille, miksi hän aina auttoi eikä koskaan jättänyt Suomista yksin. Hän sai kertomansa mukaan kysymyksiä, miten aina jaksoi. Sitä Birgit ei osannut selittää. 

– Tiesin vain, etten voisi katsoa itseäni peiliin, jos en auttaisi. Kaikesta huolimatta Tapio oli minulle ensin elämäni rakkaus, sitten paras ystäväni, Birgit kertoo julkaisussa.

Birgitin mukaan Suomisen piti tulla hänen luokseen myös kuolinpäivänään. Niin ei kuitenkaan koskaan käynyt. Sen sijaan Birgit sai puhelun, jossa kerrottiin hänen pahimman pelkonsa käyneen toteen. Suominen oli kuollut. 

Birgit kertoo Suomisen viettäneen kuluneen kesän hänen sohvallaan. Se ei haitannut Birgitiä, sillä hän halusi auttaa.

Birgitin mukaan kaikkein vaikeinta on voimattomuus siitä, ettei mitään ole tehtävissä.

– Kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön ei ole parannuskeinoa, Birgit toteaa.

– Moniin mielen sairauksiin on tarjolla vain vähän apua. Sekin on kiven alla ja hajanaista. Näin oli myös Tapion tapauksessa. Usein hänellä ei ollut vierellään muita kuin minä. Itse hän ei jaksanut taistella, eikä systeemistä ollut hänelle apua, hän jatkaa.

Birgitin mukaan Suominen saattoi maniassa ja hypomaniassa puhua lääkärin kuin lääkärin pyörryksiin. Masennuskausina tämä ei puolestaan pystynyt ajamaan autoa, käymään suihkussa tai miettimään ruokailua, Birgit kertoo.

– Suljetulla osastolla hän oli turvassa itseltään, mutta siellä ei ketään kyllä paranneta. Osastot tuntuivat ihmissäiliöiltä, karuilta vankiloilta, Birgit kertoo.

Birgit kertoo Suomisen masennuksen muuttuneen iän myötä yhä pahemmaksi ja kaksisuuntaisen mielialahäiriön entistä masennuspainotteisemmaksi. 

Birgitin mukaan Suomisen sairausjaksot vuorottelivat "jatkuvalla syötöllä". Hän kertoo, että kun edellisestä selvittiin, alkoi huoli seuraavasta.

– Maniassa hän kuvitteli olevansa jumalasta seuraava, ylöspäin. Masennuksessa hän taas usein pelkäsi nukahtamista, koska ajatuskin seuraavasta aamusta oli niin ahdistava, Birgit kertoo.

Birgit kertoo olleensa usein Suomisen ainoa tuki. 

– Ilman minua Tapio ei luultavasti olisi elänyt näinkään pitkään. Hän koki niin ääretöntä tuskaa. Enkä minä olisi antanut häntä pois, en vaikka hän olikin välillä ihan täys paska. Mutta hän oli mun paska, Birgit kirjoittaa.

– Minä menetin Tapsan kaksisuuntaiselle 12 vuotta sitten, nyt menetin hänet kokonaan, hän päättää tekstinsä.

  • Jos sinulla on itsetuhoisia ajatuksia tai olet huolissasi läheisestäsi, voit soittaa kriisipuhelimeen 09 2525 0111 tai kirjoittaa Tukinettiin.
  • Akuutissa tapauksissa tulee ottaa yhteyttä hätäkeskukseen numeroon 112.

Lue myös:

    Uusimmat