Juontaja Maria Veitolan sukujuuret vahvistuivat entisestään Sukuni salat -ohjelman myötä.
Toimittajana ja juontajana tunnettu Maria Veitola lähti Sukuni salat -ohjelmaan mukaan etsimään sukujuuriaan. Ohjelmassa käytiin läpi muun muassa Veitolan vahvoja suvun naisia, jotka ovat selvinneet elämässään rankoista asioista, kuten tuberkuloosista ja lapsen kuolemasta.
Veitolan perheessä on puhuttu paljon sukulaisten taustoista, mutta ohjelman myötä ne saivat uuden merkityksen.
– Äiti on puhunut näistä aika paljon. Asiat konkretisoituivat ohjelman kautta ihan eri tavalla. Kun mentiin kartanoon, jossa isomummo on ollut piikana. Koskettaa ihan eri tavalla, kun pääsee kulkemaan niitä samoja käytäviä kuin he, Veitola kertoo.
Lue myös: Juontaja Maria Veitola on kiitollinen isoäitinsä perinnöstä: "Yksi tärkeimmistä aarteistani, mitä omistan"
Ohjelmassa saatiin selville, että Veitolan isoisoäiti sairasti tuberkuloosia. Veitola pääsi tuberkuloosiparantolan sisälle, joka olikin tuttu paikka hänelle ennestään.
– Olen tiennyt hyvin sen, että mummolla oli tuberkuloosi ja hän eli toisen keuhkon varassa koko elämän. Se sairaala, jossa käytiin, niin ollaan asuttu siellä lähellä ja olen siellä paljon leikkinyt ja vetänyt pihalla teinikännit.
Sukulaisnaisten vahvat naismallit ovat merkinneet Veitolan elämässä paljon.
– Tosi tosi paljon. Se on vaikuttanut minun äitiini tosi paljon ja minuun, vaikka Suomi on maailman mittakaavassa suhteellisen tasa-arvoinen maa, jos ajatellaan sukupuolten välistä tasa-arvoa.
Veitola kertoo, että hänen tuttavapiirissä on paljon henkilöitä, jotka kokevat naiseuden ja äitiyden mallin eri tavalla kuin hän.
– Naiset, joilla on lapsia kokevat syyllisyyttä siitä, että tekevät paljon töitä. On se ristiriita, että edelleen tuntuu siltä, että naisten pitäisi enemmän omistautua kodille ja olla vähän vähemmän intohimoinen uransa suhteen.
Hän itse kokee samankaltaisuutta esivanhempiinsa, jotka paiskivat paljon töitä äitiyden ohella.
– Vanhempana ja äitinä minulle on ollut kauhean selkeää ja en ole ikinä kokenut huonoa omatuntoa siitä, että teen hulluna töitä, vaikka minulla on lapsi. Luulen, että se tulee suoraan sieltä sukuni linjasta, että esinaiset ovat olleet naisia, jotka ovat paiskineet ihan mielettömästi töitä, vaikka onkin ollut lapsia.