Maria Ylipää pääsi "herkkurooliin" Jeesukseksi – Via Crucis näytellään jo 22. kerran

Maria Ylipää 12.4.2017 Via Crucis 5
Jeesusta näyttelevä Maria Ylipää Via Crucis -pääsiäisvaelluksen harjoituksissa 12. huhtikuuta 2017.Lehtikuva
Julkaistu 14.04.2017 12:35

MTV VIIHDE–STT–TUOMAS SAVONEN

Helsingin perinteinen pitkänperjantain Via Crucis -pääsiäisvaellus näytellään tänään illalla naisvoimin.

Laulaja-näyttelijä Maria Ylipää, 35, ei kauaa jahkaillut, kun hänelle tarjottiin mahdollisuutta esittää Jeesuksen roolia Helsingin Via Crucis -pääsiäisvaelluksessa. Ylipään mielestä pääsiäisen tapahtumien päähenkilön osa on "herkkurooli", onhan Jeesuksen tarina koko länsimaisen kulttuurin syvimmässä ytimessä.

Ylipää esittää herkkuroolinsa varsin naisvoittoisessa seurassa, sillä tämänvuotisen Via Cruciksen kaikissa päärooleissa nähdään naisnäyttelijä.

Via Crucis kiertää Helsingin Kruununhakaa

– Naispainotteisen Via Crucis -pääsiäisvaelluksen päärooleissa nähdään Maria Ylipään ohella Pietaria esittävä Meri Nenonen, Neitsyt Mariaa esittävä Jaana Saarinen, Pilatusta esittävä Tuulia Eloranta ja Herodesta esittävä Minna Koskela.

Veli-Pekka Hännisen käsikirjoittaman esityksen on ohjannut Ville Saukkonen.

– Esitys lähtee liikkeelle tänään pitkänäperjantaina 14. huhtikuuta 2017 Kaisaniemen puistosta ja päättyy ristiinnaulitsemiskohtaukseen Tuomiokirkon portailla Senaatintorilla.

– Via Crucis esitetään Helsingissä nyt 22. kerran. Sillä on ollut vuosittain tuhansia katsojia vaellusreitin varrella. Ekumeeninen pääsiäisvaellus perustuu kirkon keskiaikaiseen perinteeseen.

– Pääsiäisnäytelmän järjestää ekumeeninen Via Crucis -yhdistys yhdessä Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan kanssa.

– Via Cruciksen Jeesuksena on nähty useita ammatti- ja harrastajanäyttelijöitä Martti Suosalosta  Kai Vaineeseen.

Ennen Ylipäätä Jeesuksen roolissa on nähty nainen vain kerran, vuonna 2010, jolloin Jeesusta esitti japanilainen Yuko Takeda. Ylipään mielestä nainen Jeesuksen roolissa ei ole nykymaailmassa enää kovinkaan kummoinen asia.

– Naiset voisivat enemmänkin näytellä miesrooleja. Monesti parhaat tarinat ovat tarinoita nimenomaan ihmisenä olemisesta eikä sukupuolella ole niinkään merkitystä, Ylipää pohtii.

– Toki on tarinoita, joissa sukupuoli on merkityksellinen asia. Mutta tässä tarinassa kumpikin sukupuoli voi yhtä hyvin näytellä pääroolia.

Enemmän jeesustelua

Uskonpuhdistuksen 500-vuotisjuhlavuoden kunniaksi Via Cruciksessa kuullaan tänä vuonna Martti Lutherin Jumala ompi linnamme -virsi Ylipään esittämänä. Kirkkomusiikki ja pääsiäisperinteet ovat Ylipäälle tuttuja, sillä hän on kanttorin tytär, jolle kirkot ja hautausmaat olivat lapsuuden leikkipaikkoja.

Ylipää toivoo, että pitkänperjantain Via Cruciksesta muodostuu yhteisöllinen ja meditatiivinen kokemus. Niin ikään hän toivoo, ettei sadesää pilaa tapahtumaa. Kylmä kevätsää ei Ylipäätä pelota, vaikka Jeesuksen rooliasu ei ole kovinkaan lämmin.

– Tämähän on kärsimysnäytelmä, joten kyllä Jeesus voi vähän kärsiäkin, Ylipää naurahtaa.

Jeesuksen rooliin valmistautuminen on saanut Ylipään katsomaan maailmaa ja Suomea viime viikkoina "Jeesus-silmälasien" lävitse. Vihapuheen, rasismin ja muun syrjinnän vuoksi Suomea ei aina meinaa tunnistaa kristityksi maaksi, Ylipää pohtii. Syrjittyjä puolustaneesta Jeesuksesta voitaisiin ottaa mallia useammallakin taholla.

– Täällä voitaisiin jeesustella vähän enemmän.

Katso alla kuvia Via Cruciksen harjoituksista keskiviikkona 12. huhtikuuta 2017.

Maria Ylipää 12.4.2017 Via Crucis 4

Maria Ylipää 12.4.2017 Via Crucis 2

Maria Ylipää 12.4.2017 Via Crucis 2 (1)

Maria Ylipää 12.4.2017 Via Crucis 3

Minna Koskela 12.4.2017 Via Crucis

Minna Koskela näyttelee Herodeksen roolin.

Tuulia Eloranta 12.4.2017 Via Crucis

Tuulia Eloranta esittää pääsiäisvaelluksella Pilatusta.

Ville Saukkonen 12.4.2017 Via Crucis

Ohjaaja Ville Saukkonen.

Tuoreimmat aiheesta

Seurapiirit