Marika, 36, turvautui munasolujen pakastamiseen – "Olin juuri eronnut, näin sain lisäaikaa sopivan kumppanin etsimiseen"

ultraääni
Shutterstock
Julkaistu 14.01.2017 12:19

MTV UUTISET-STT

Joillakin lapsettomuusklinikoilla on muutaman vuoden ajan tarjottu myös terveille naisille mahdollisuutta pakastaa munasoluja ennakoivasti, jos elämäntilanne raskaudelle ei ole suotuisa.

Aiemmin munasolujen ennakoivia pakastuksia tehtiin vain tilanteissa, joissa hedelmällisyys oli vaarassa heikentyä, esimerkiksi ennen syöpähoitoja. 

Yksi munasolujaan pakastaneista on 36-vuotias Marika. Hän hakeutui yksin hoitoihin suomalaiselle lapsettomuusklinikalle keväällä 2014.  

– Olin juuri eronnut pitkästä parisuhteesta ja halusin etsiä uutta kumppania ilman, että takaraivossa painaa hätä lapsen hankkimisesta, Marika kertoo. 

Hormonihoitojen jälkeen Marikalta kerättiin talteen noin 20 omaa munasolua, jotka odottavat myöhempää käyttöä jäädytettyinä klinikan laboratoriossa. 

– Munasoluja pakastamalla sain lisäaikaa sopivan kumppanin etsimiseen ja lapsenhankinnan suunnitteluun. Jos en pysty tulemaan raskaaksi luonnollisin keinoin, on helpottavaa tietää, että voin ottaa omat munasoluni käyttöön. 

Suomessa ennakoivia munasolun pakastuksia sosiaalisista syistä tehneiden määriä ei ole tilastoitu, mutta yksityisklinikoilta kerrotaan, että menetelmä ei ole saanut suurta jalansijaa. Mehiläinen Felicitas -klinikalla pakastuksia on tehty muutamalle kymmenelle terveelle naiselle. Fertinovassa pakastuksia on ollut muutamia vuodessa, ja Väestöliiton klinikalla ennakoivia pakastuksia on tehty vain muutama.  

– Menetelmä on suhteellisen kallis, joten siksi sitä on käytetty rajallisesti, arvioi lapsettomuuslääkäri Tarja Olkinuora Mehiläinen Felicitas -klinikalta. 

Olkinuoran mukaan munasolujen pakastus on varteenotettava menetelmä naisille tai pareille, jotka haluavat viivästyttää perheellistymistä syystä tai toisesta. 

– Sillä päästään parhaisiin tuloksiin hedelmöityshoidoissa, jos munasolut on pakastettu ajoissa. 

Munasolujen pakastus ja siihen liittyvät hoidot maksavat potilaalle vähintään 5000-6000 euroa. Hinnat eivät ole lähitulevaisuudessa tulossa alas, koska solujen säilytyksessä tekniikka on kallista.  

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa