Raskaaksi tuleminen vanhemmalla iällä on ikävuosien karttuessa yhä hankalampaa. Sama pätee hedelmöityshoitoihin, mikä voi tulla monelle yllätyksenä.
Moni suomalainen varautuu mahdollisesti tarvitsemiinsa hedelmöityshoitoihin pakastamalla munasolujaan.
Tyypillinen asiakas yksityisellä hedelmöitysklinikalla on ilman parisuhdetta elävä nainen, joka haluaa tietää hedelmällisyytensä tilanteen, kertoo Mehiläisen Felicitas-klinikalla toimiva lääketieteen tohtori Tarja Olkinuora.
Munasolut säilyvät nestemäiseen typpeen pakastettuna vuosia, jopa vuosikymmeniä. Säilytysaika ei vaikuta munasoluden hedelmällisyyteen.
Klinikalla on hoitoja tehty kuuden vuoden toiminnan aikana jo satoja.
Pakastaminen ei takaa raskautta
Klinikan prosessiin kuuluu se, että asiakas juttelee tilanteestaan psykologin kanssa. Pysähtyminen oman elämäntilanteensa ääreen on voi olla pysäyttävä hetki, sanoo Olkinuora.
– Tämä tarkoittaa sitä, että joidenkin kohdalla asiat lähtevät toiseen suuntaan. Parisuhde saattaa löytyä. Munasolujen pakastaminen ei ole se ainoa asia, johon tässä pyritään.
Jos pakastamiseen päädytään, ei se takaa onnistumista.
– On hyvin tärkeää, että pakastus tehdään ennen 35 ikävuotta, painottaa lääketieteen tohtori Tarja Olkinuora Mehiläinen Felicitakselta.
– Jos silloin laitetaan 15-20 munasolua pakkaseen, on noin 85 prosentin mahdollisuus onnistua saamaan lapsi. Jos tämä jätetään myöhemmäksi, niin parhaimmillaankin tulokset ovat 35 prosentin luokkaa. Ikä vaikuttaa aivan radikaalisti, se pitää ottaa huomioon.
Tuhansien lasku omalle kontolle
Hedelmöityshoidon hinta vaihtelee 3000 ja 10 000 euron välillä riippuen siitä, kuinka monta munasolua saadaan kerralla talteen.
Yksityisellä puolella jokainen joutuu kantamaan hoitojen kustannukset itse.
Julkisella puolella voidaan hedelmällisyys yrittää taata lääketieteellisistä syistä esimerkiksi ennen syöpähoitoja.