Marin: "Emme tätä keskustelua pääse pakoon Suomessa" – tämä on Hornet-saagan tilanne juuri nyt

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kommentoi tänään Brysselissä medialle viime aikoina pinnalla ollutta hävittäjäkysymystä. Marin korosti, että keskustelua Ukrainalle luovutettavista hävittäjistä on jatkettava.

Helsingin Sanomien tietojen mukaan Ukraina on esittänyt Suomelle pyynnön hävittäjiä koskevista keskusteluista. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kertoi keskiviikkona MTV:n Asian Ytimessä -ohjelmassa, että Ukrainasta ei ole oltu häneen yhteydessä.

Aiemmin Kiovan vierailullaan Marin keskusteli Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa mahdollisuudesta luovuttaa Ukrainalle Hornet-hävittäjiä.

Marinilta kysyttiin tänään lehdistön edessä EU:n huippukokouksen yhteydessä, kenelle Ukrainan esittämä pyyntö hävittäjäkeskustelusta on lähetetty.

– Yleensä erilaiset pyynnöt tulevat niihin ministeriöihin, jonka hallinnon alaisuutta kyseiset asiat koskevat, Marin sanoi.

Hän sanoi Suomen saaneen useiden muiden maiden tavoin pyyntöjä erilaisista materiaaleista, joita Ukraina tarvitsee. Hän ei kuitenkaan ottanut kantaa suoraan hävittäjäkysymykseen.

– En tietenkään voi yksityiskohtaisesti kertoa luottamuksellisista keskusteluista eri maiden välillä. Voin yleisellä tasolla todeta, että Ukraina on pyytänyt Suomelta apua, aivan kuten kaikilta muiltakin EU:n jäsenmailta saadakseen lisää aseapua, Marin sanoi.

Marin painotti, että päätökset aseavuista tehdään aina yhdessä presidentin kanssa. MTV Uutiset Livessä torstaina vieraillut Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola selvensi, että ei ole poikkeuksellista, että Ukrainan pyyntöä hävittäjäkeskustelujen käymisestä ei olisi toimitettu tasavallan presidentille. Normaaleja virallisia reittejä pitkin esitetty pyyntö voi päätyä presidentin pöydälle prosessin aikana myöhemminkin.

Hävittäjistä keskusteltu jo aiemmin

Marinin mukaan on selvää, että yleinen linja Ukrainan tukemisen tärkeydestä ON Suomessa ja Euroopassa yhtenäinen. Keskustelu aseavun luonteesta on asia erikseen.

– Keskustelua esimerkiksi hävittäjien toimittamisesta käydään laajasti eurooppalaisella tasolla. Monet maathan ovat päätöksiä jo tehneet. Me emme tätä keskustelua myöskään Suomessa pääse pakoon vaan tämä on meilläkin edessä.

Hävittäjäkysymys on Marinin mukaan käytävä huolellisesti läpi. Pääministeri painottaa, että keskustelua hävittäjistä on käyty jo aiemmin.

– Tämä kysymys ei suinkaan ole uusi. Se ei ole vain Kiovan vierailun osalta tullut esille, vaan sitä keskustelua on käyty yleisellä eurooppalaisella tasolla jo hyvin pitkään.

Kaksipäiväisessä EU:n huippukokouksessa vierailee muun muassa YK:n pääsihteeri Antonio Guterres ja videoyhteyden kautta Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi.

Lue myös:

    Uusimmat