Sanna Marin Horneteista: Asiasta pitää pystyä Suomessa keskustelemaan

Suomen pääministerin Sanna Marin (sd.) ei ota kantaa siihen, voisiko Suomesta luovuttaa Hornet-hävittäjiä Ukrainaan. Tarkalleen kysymys koski sitä, voisiko niitä luovuttaa Ukrainalle jo ennen korvaavien koneiden saapumista Suomeen.

– Mielestäni tämä on keskustelu, joka Suomen valtiojohdossa pitäisi käydä. Onko mahdollista ylipänsä Ukrainalle luovuttaa, toimittaa meidän hävittäjiämme, kun saamme korvaavaa kalustoa Suomeen.

Hän kommentoi asiaa EU-maiden poliittisten johtajien torstaina myöhäisillasta Suomen aikaa päättyneen huippukokouksen jälkeen.

Suomen Hornet-keskustelu alkoi Marinin mediakommenteista hänen Ukrainan-matkallaan. Noilla kommenteilla hän onnistui yllättämään muun muassa Suomen presidentti Sauli Niinistön, ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) ja puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk).

Brysselissä Marin sanoi, että hävittäjäkeskustelua ei ole käyty vielä asianosaisissa instituutioissa, ja että sitä pitää käydä.

– Me emme pääse tätä keskustelua Suomessakaan pakoon. Tätä on käyty Euroopassa jo pidemmän aikaa, hän sanoi.

Marin myös sanoi, ettei ole ottanut kantaa Suomen hävittäjien luovuttamiseen. Kysymys koski jälleen sitä, voisiko Horneteja hänen omasta mielestään luovuttaa Ukrainalle jo ennen korvaavien hävittäjien saapumista.

– Minä en ole ottanut tähän muuten mitään kantaa, kuin että asiasta pitää pystyä Suomessa keskustelemaan. Enkä lähde tässäkään julkisesti – en tyrmäämään enkä lupaamaan – tämän asian osalta mitään, hän sanoi.

Iloinen miljoonan ammuksen ohjelmasta

Marin kertoi olevansa iloinen siitä, että miljoonan ammuksen toimittamisesta Ukrainalle syntyi tällä viikolla päätös. Tämä tapahtui EU:n ulkoministerien kokouksessa maanantaina.

– Mutta Ukraina tarvitsee myös raskaampaa kalustoa. Niin tankkeja, ilmapuolustusta kuin hävittäjiä. Kyllä kaikki nämä kysymykset ovat säännöllisesti esillä.

Ukrainan ja Venäjän lisäksi toinen tärkeä teema huippukokouksessa oli talous. Poliittiset johtajat käsittelivät muun muassa rajat ylittävää rahoituksen joustavoittamista, minkä lisäksi käsittelyssä olivat muun muassa digitalisaatio, taitopohjan kasvattaminen ja kiertotalouden edistäminen.

– Olen erittäin tyytyväinen siitä, että Suomenkin esittämät biotalous [ja] kiertotalous ovat mukana näissä päätelmissä, hän sanoi.

Huippukokouksen lopputulokset kirjataan päätelmiksi, jotka jäävät kirjalliseksi dokumentiksi kokouksen lopputuloksesta.

Lue myös:

    Uusimmat