Sanasta sanaan: Näin pääministeri Marin vastasi kysymykseen hävittäjistä

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi kantansa keskustelua herättäneeseen hävittäjäkysymykseen eilisessä tiedotustilaisuudessa.

Pääministeri Marin kohautti eilen Ukrainan-vierailullaan nostamalla esiin, että Suomessa tulisi keskustella käytöstä poistuvien Hornet-hävittäjien luovuttamisesta Ukrainaan.

– Kyllä me voimme mielestäni käydä keskustelua myös Hornetien osalta, olisiko niitä mahdollista Ukrainaan luovuttaa ja millaista koulutusta se tarvitsisi rinnalle, Marin sanoi eilen vierailullaan Kiovassa.

Sekä presidentti Sauli Niinistö että puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) tyrmäsivät Marinin avauksen tuoreeltaan.

– Ehkä nyt vähän toppuuttelisin tätä asiaa. Näitä uusia F-35-koneita saamme Suomeen vuodesta 2026 alkaen, ja lähivuodet me kyllä tarvitsemme Horneteja ihan oman maamme turvana, Kaikkonen sanoi.

Perjantai-iltana järjestetysssä tiedotustilaisuudessa Marin kertoi laajemmin Ukrainan presidentin Zelenskyin tapaamisessa esiinnostamista sotilasavusta. Marin korosti useaan kertaan kansainvälisen yhteistyön tärkeyttä aseavun järjestämisessa. Helsingin Sanomien tiedostustilaisuudesta julkaiseman videotallenteen mukaan Hornet-ehdotus nousi esiin toiseksi viimeisenä kysymyksenä.

Näin Marinilta kysyttiin ja näin hän vastasi:

– On esitetty, että Ukrainalle pitäisi tässä vaiheessa antaa tehokkaampaa aseistusta kuten hävittäjiä, että siinä viivyttely maksaa ihmishenkiä. Mikä on sinun kantasi tähän asiaan, STT:n toimittaja Jecaterina Mantsinen kysyi.

– Itse näen että hävittäjistä varmasti tullaan keskustelemaan. Eri maat puntaroivat ja arvioivat sitten omia kykyjänsä tämän kaltaista aseapua toimittaa, ja mielestäni myös Suomessa tätä keskustelua voidaan käydä. Tiedämme, että olemme tehneet päätöksiä uusista hävittäjistä jo aiemmin ja tiedämme tulevien hävittäjiemme aikataulun, millä saamme niitä Suomeen. Kyllä voimme mielestäni käydä keskustelua myös Hornetien osalta, että olisiko (niitä) mahdollista luovuttaa Ukrainaan ja minkälaista koulutusta se kenties tarvitsisi rinnalle, että Suomi voisi osaltansa tässä auttaa, mutta mitään päätöksiä ei ole tehty ja keskustelut ovat vasta hyvin alkuvaiheessa.

– Tottakai, kun keskustelemme esimerkiksi hävittäjäkysymyksestä, niin silloin se vaatii kyllä mittavaa kansainvälistä yhteistyötä eri maiden kanssa, mutta mielestäni Suomi on tässä kiinnostavassa asemassa juuri sen vuoksi, että olemme tehneet päätökset uudesta hankinnasta ja meillä on olemassa olevaa kalustoa ja voimme tottakai arvioida tuon kaluston käyttöä. Tietenkin samalla pitää huomioida Suomen geopoliittinen sijainti. Meidän pitää huolehtia omasta maanpuolustuksestamme kaikissa tilanteissa.

Lue myös:

    Uusimmat