Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi Ylen haastattelussa, että olisi syytä täsmentää tartuntatautilakia, jota on viime päivinä tulkittu eri tavalla aluehallintovirastoissa ja sosiaali- ja terveysministeriössä.
Etelä-Suomen aluehallintovirasto ei taipunut STM:n ja hallituksen tahtoon siitä, että yksityiset kuntosalit, kylpylät ja muut tartunnoille riskialttiit paikat pantaisiin kokonaan kiinni Uudellamaalla.
Avi sallii tulkintansa mukaan sisätilojen käytön, kunhan niissä on enintään kymmenen henkeä. Ulkotiloissa vastaava asiakasmääräraja on viisikymmentä. Muuten tilat on suljettava.
Sosiaali- ja terveysministeriö pohtii täsmennysten tekemistä tartuntatautilakiin, jonka pohjalta sulkuja tehdään.
Pääministeri Marin kertoi illalla Ylen haastattelussa, että hän pitää täsmennysten tekemistä tarpeellisena.
– On syytä viedä täsmentävä esitys eduskuntaan, pääministeri sanoi.
Hallitus neuvottelee huomenna iltapäivällä koronatilanteesta ja käy läpi esimerkiksi sitä, mitä valmiuslain pykäliä lähiaikoina voidaan tarvita.
– Ulkonaliikkumista ei ole nyt tarpeen rajoittaa. Valmiuslakia tarkastellaan kokonaisuutena, Marin kertoi Ylellä.
Hallitus tarkastelee todennäköisesti valmiuslain pykäliä, joiden kautta voidaan esimerkiksi turvata terveydenhuollon henkilökunnan riittävyys ja viestinään koordinoiminen tai keskittäminen valtioneuvoston kansliaan.
– Hallitus tulee antamaan käyttöönottoasetuksia pykälistä 106 ja 107 (viestinnän keskittäminen ja riitatilanteiden ratkaisu eri hallinto-organisaatioiden välillä). Sosiaali- ja terveydenhuoltoa koskevat pykälät käsittelevät kokonaisuuden ohjaamista, Marin kertoi Ylen A-studiossa
Kiuru varoitti tautilanteesta
Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) piti tänään eduskunnassa huolta tihkuvan puheen koronatilanteesta. Kiuru painotti kaikilta kansanedustajilta yhtenäistä tilannekuvaa, joka hänen mukaansa on nyt todella vakava.
Koronakeskustelua käytiin, kun eduskunnassa oli lähetekeskustelussa ravintoloiden sulkeminen ensi viikon alusta lähtien.
Perhe- ja peruspalveluministeri Kiuru varoitti eduskuntaa siitä, että jos tartuntaluvut eivät pienene, tarvitaan entistä tiukempia rajoituksia.
– Minä puhun teille nyt todella vakavasti tästä tilannekuvasta. Me ei olla todistettu Suomessa tällaista, millä tahdilla nyt liikutaan. Nyt pitää kaikkien vakavoitua.
Meillä on tartuttavuusluku maksimaalisesti 1,25. Sitä pitäisi saada alas ainakin puolella, Kiuru sanoi.
Perusteena Kiuru käytti myös sairaalahoidossa olevien määrää.
– Nyt on aika nähdä tämä tilanne sellaisena kuin se raatorealistisesti on: meillä on tänään 247 ihmistä sairaalassa (koronan takia). Olemme käyneet korkeimmillaan 270 potilaan jomminkummin puolin joulukuussa. Silloin (viime) maaliskuussa, kun poikkeusolot julistettiin, ja siitä seuranneena piikkinä olimme noin 240:n potilaan kohdalla.
Kiuru muistutti siitä, että tartuntojen taltuttaminen on myös parasta talouspolitiikkaa.
– Jos me nostamme liikaa näitä tartuntojen määriä tässä yhteiskunnassa, niin kuolleisuutta tulee, mutta tulee myöskin taloudelle tosi suurta haittaa, koska loppuviimeksi kapasiteetti yhteiskunnasta loppuu, ja se tarkoittaa sitä, että joudumme tekemään vielä kovempia rajoituksia, hän puhui.