EU-maiden johtajat pääsivät huippukokouksessaan sopuun venäläisöljyn osittaisesta tuontikiellosta.
Brysselissä alkuviikon ylimääräisessä huippukokouksessa EU-maiden johtajat onnistuivat sopimaan kuudennesta Venäjän-vastaisesta pakotepaketista, mutta pääministeri Sanna Marin (sd.) pitää selvänä, että seuraavia pakoteaskelia on valmisteltava.
– Suomi on valmis lisäpakotteisiin ja kovempiin pakotteisiin, kaikkiin energiapakotteisiin mukaan lukien myös kaasu. Samalla me tiedämme, että erityisesti energiaan liittyvät pakotteet ovat monille maille hyvin hankalia, Marin sanoi Brysselissä.
Sopu öljyn osittaisesta tuontikiellosta saavutettiin maanantain ja tiistain välisenä yönä. Marin kommentoi tuoreeltaan, että osittainenkin kielto on riittävän voimakas toimi, koska sillä pystytään puuttumaan merkittävään osaan Venäjän EU-maille myymästä energiasta.
Lue myös: Miten hybridivaikuttamista voidaan estää Suomen rajalla? Marin keskusteli asiasta von der Leyenin kanssa
Kuudennen pakotepaketin neuvotteluun kului lähes koko toukokuu. Pakettiin sisältyvä venäläisöljyn tuontikielto oli vaikea pala erityisesti Unkarille, joka lopulta sai pakotteisiin haluamansa poikkeuksen.
EU on kieltämässä meriteitse tuotavan venäläisöljyn tuonnin kokonaan vuoden loppuun mennessä, mutta Unkari, Slovakia ja Tshekki saavat jatkossakin tuoda venäläisöljyä Druzhba-öljyputkea pitkin. Näille sisämaavaltioille venäläisöljystä irtautuminen on hankalaa muun muassa infrastruktuurin vuoksi.
Komissio jatkaa pakotteiden valmistelua
EU on kevään aikana langettanut Venäjää vastaan jo viisi suurta pakotepakettia, ja nyt kuudes paketti on tulossa voimaan lähiaikoina.
Pakoteneuvottelujen vaikeuskerroin on kuitenkin kasvanut kerta kerralta. Suuri kysymys on, miten pitkälle EU-maiden yhtenäisyys kantaa pakotetiellä.
Kaasun sisällyttäminen pakotteisiin voisi olla öljyäkin vaikeampaa.
Venäjä on tähän mennessä katkaissut kaasutoimitukset Suomeen, Hollantiin, Bulgariaan ja Puolaan, koska maat eivät ole suostuneet Venäjän maksutapavaatimuksiin.
Uutistoimisto AFP:n mukaan Viron pääministeri Kaja Kallas sanoi, että realistisesti ajateltuna kaasu tuskin on mahdollisessa seitsemännessä pakotepaketissa.
Marin arvioi, että energiapakotteiden mahdollisen laajentamisen ohella myös henkilöpakotteita pystyttäisiin edelleen laajentamaan.
– Olemme nähneet, että eri vaiheissa esimerkiksi pankkeja on tullut mukaan tähän pakotelistaukseen, ja varmasti kaikkien näiden elementtien osalta komissio jatkaa työtään ja arvioi, voidaanko lisäpakotteita esittää.
Marinin mukaan jokaisessa vaiheessa on tarkasteltava jo olemassa olevien pakotteiden toimivuutta, toimeenpanoa ja mahdollisten porsaanreikien tukkimista.
EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen antoi ymmärtää, että seuraavaksi pakotteissa olisi aika keskittyä finanssi- ja taloussektoriin.
Sberbank ulos Swift-järjestelmästä
Kuudenteen pakotepakettiin sisältyy öljykiellon lisäksi esimerkiksi Venäjän suurimman pankin Sberbankin sulkeminen Swift-maksujärjestelmän ulkopuolelle.
Swift-maksujärjestelmä on hyvin keskeinen työkalu pankeille ja rahoituslaitoksille. EU on jo aiemmissa pakotteissaan sulkenut venäläispankkeja ulos Swift-järjestelmästä.
Pakotepaketissa laajennetaan myös henkilöpakotteita.
Huippukokouksessaan EU-maiden johtajat saavuttivat myös yksimielisyyden Ukrainan tukemisesta 9 miljardilla eurolla. Marinin mukaan summassa on kyse pääosin avustusmuotoisesta tuesta.