Marin Turkin lykkäysuhkaukseen: "Toivon, että asiat saadaan ratkaistuksi ennen huippukokousta"

Ruotsin Anderssonin mukaan keskusteluja käydään Turkin kanssa, kunnes Turkin nostamat ongelmat on ratkaistu.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) toivoo, että Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyysprosessi etenee ennen Naton Madridin-huippukokousta.

– Teemme Ruotsin kanssa kovasti töitä, että prosessi etenee, hän sanoi Pohjoismaiden pääministerien tiedotustilaisuudessa Ruotsissa tiistaina.

Naton huippukokous järjestetään kesäkuun lopussa.

Marin huomautti, että sekä Ruotsi että Suomi täyttävät kaikki Nato-jäsenyyden kriteerit, joten sikäli ei pitäisi olla esteitä siirtyä eteenpäin.

– Turkki on kuitenkin nostanut huolia. Haluamme käsitellä niitä ja korjata mahdolliset väärinkäsitykset. Keskustelemme Turkin kanssa ja toivon, että asiat saadaan ratkaistuksi ennen huippukokousta, jotta tilanne ei jähmety, hän sanoi.

Marin sanoi, ettei osaa antaa arviota, miten pitkäksi aikaa prosessi jähmettyisi.

Miksi Turkki kiristää kurdikysymyksellä Suomen Nato-jäsenyyttä? 8:52
Miksi Turkki kiristää kurdikysymyksellä Suomen Nato-jäsenyyttä?

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk.) arvioi maanantaina Uutissuomalaiselle Suomen Nato-ratkaisun voivan venyä kuukausien päähän, ellei asiassa tapahdu edistystä ennen huippukokousta.

Andersson: Ruotsi selventänyt lainsäädäntöään

Myös Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson sanoi, että Turkin kanssa käydään kiinteästi keskusteluja huolista, joita Turkki on nostanut Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyteen liittyen.

– Käymme keskusteluja, kunnes ongelmat on ratkaistu, hän sanoi.

Anderssonin mukaan Ruotsi on selventänyt Turkille Ruotsin lainsäädäntöä. Selvennyksiä on annettu lainsäädännöstä, joka koskee terrorismin vastaista taistelua ja aseidenvientiä.

Marin totesi myös, että on tärkeää korjata mahdolliset väärinkäsitykset, joita Turkilla on Suomen lainsäädännöstä.

Guardian-lehden mukaan Turkki on uhannut lykätä Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksiä jopa vuodella, jos se ei saa varmuutta siitä, että Pohjoismaat ovat valmiita keskustelemaan kurdiryhmien tukemisesta.

Turkki syyttää Ruotsia ja Suomea PKK-kurdijärjestön epäiltyjen jäsenten kätkemisestä ja vastustaa myös maiden tekemiä päätöksiä kieltää asevienti Ankaraan Turkin Syyriassa tekemien sotatoimien vuoksi.

Ruotsi ja Suomi asettivat asevientikiellon Turkin Syyriaan tekemän hyökkäyksen takia osana EU-rintamaa vuonna 2019.

Pohjoismaiden sosiaalidemokraattiset pääministerit tapasivat tiistaina Bommarsvikissa Tukholman ulkopuolella. Sekä Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa hallituksia johtavat tällä hetkellä sosiaalidemokraatit.

Tanskan pääministeri Mette Frederiksen ei päässyt paikalle, mutta muut kokoontuivat Pohjoismaiden sosiaalidemokraattisten puolueiden ja ammattiliittojen keskusjärjestöjen yhteistyöjärjestön SAMAKin huippukokoukseen.

Ohjelmaan kuului keskusteluja muun muassa Euroopan turvallisuustilanteesta, ilmastosiirtymästä ja sosiaalidemokratian tulevaisuudesta.

SAMAKin puheenjohtajana toimii Ruotsin pääministeri Andersson.

Lue myös:

    Uusimmat