Sotilasliitto Nato käsittelee Turkin huolia, joita maa on nostanut esiin Suomen ja Ruotsin Nato-haaveisiin liittyen, kertoo Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg.
Pääsihteeri sanoo uskovansa, että Suomen ja Ruotsin jäsenyyshaaveisiin saadaan pikainen ratkaisu Turkin vastustuksesta huolimatta.
– Me käsittelemme tietysti niitä huolia, joita Turkki on nostanut esiin, pääsihteeri sanoi lehdistötilaisuudessa Kööpenhaminassa.
– Kun tärkeä liittolainen kuten Turkki nostaa esiin turvallisuushuolia, on tietysti ainoa tapa niiden käsittelemiseksi istua alas ja etsiä tapoja löytää yhteisymmärrystä ja löytää sopimus siitä, miten jatkaa eteenpäin.
Kööpenhaminassa lehdistötilaisuudessa puhuneen Stoltenbergin mukaan tavoitteena on istua alas ja löytää yhteisymmärrys siitä, miten voidaan jatkaa eteenpäin.
Pääsihteeri kertoo Naton olevan läheisessä yhteydessä Ruotsin, Suomen ja Turkin sekä muiden liittolaisten kanssa. Hän ei kuitenkaan lähde avaamaan tarkemmin näiden keskustelujen sisältöjä.
Lue myös: Erdogan turkkilaisuutistoimiston mukaan: Sanomme edelleen ei Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydelle
Hänen mukaansa ei ole epätavallista, että Nato-jäsenillä on erilaisia mielipiteitä.
– Ei ole tavatonta, että Natossa on erilaisia mielipiteitä keskeisistä päätöksistä. Meillä on paljon kokemusta Natossa erimielisyydestä, istumisesta alas ja ratkaisujen löytämisestä, hän kertoi Kööpenhaminassa.
Hakemukset käsitellään yhdessä, ei eri nopeuksin
Vaikka ilmenisi, että Turkin vastustus koskee enemmän Ruotsia, ei Stoltenbergin mukaan ole silti aiheellista, että Suomi etenisi jäsenyysprosessissa naapurimaataan nopeammin.
– Ruotsi ja Suomi ovat päättäneet hakea samaan aikaan, Stoltenberg sanoi. Hänen mukaansa asiaa myös käsitellään tämän pohjalta.
Maiden hakemuksia tullaan siis käsittelemään yhdessä, ei eri nopeuksin.
Lehdistötilaisuudessa esiintyi pääsihteerin rinnalla myös Tanskan pääministeri Mette Frederiksen, joka sanoi myös Turkin hyötyvän vahvasta liittoumasta. Hän alleviivasi Suomen ja Ruotsin liittymisen nimenomaan vahvistavan sotilasliittoa.
– Liittouman vahvistaminen on kaikkien Nato-maiden, mukaan lukien Turkin, intresseissä, Frederiksen sanoi.
Lue lisää: Ruotsissa asuvat Erdoganin "terroristilistalla" olevat kertovat: "Turkissa minut eristettäisiin vankilaan, tapettaisiin"
Turkkia hiertänyt muun muassa suhtautuminen kurdijärjestöihin
Turkkia on hiertänyt Suomen ja Ruotsin kohdalla muun muassa se, että Turkin mielestä maat suojelevat sen terroristisina pitämiä kurdijärjestöjä.
Turkin ulkoministeri Mevlüt Cavusoglu tapasi keskiviikkona Yhdysvaltain ulkoministerin Antony Blinkenin. Ulkoministerit puhuivat New Yorkissa muun muassa Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyshakemuksista.
Cavusoglu kertoi Blinkenin vakuuttaneen hänelle, että Yhdysvallat vie eteenpäin viestin Turkin turvallisuushuolista. Hän toisti Turkin hallinnon näkemyksen siitä, että Nato ei voi hyväksyä jäseniä, jotka tukevat "terroristijärjestöjä."
Cavusoglu toi Blinkenille esiin sen, että niin Suomen ja Ruotsin kuin myös Yhdysvaltojen tuki kurdijärjestöille pitäisi lopettaa.
– Haluamme, että Turkin huoliin vastataan myös käytännössä, ei vain sanoin. Tämä ei koske vain Ruotsia ja Suomea, vaan myös muita liittolaisia, Cavusoglu sanoi tapaamisen jälkeen turkkilaislehti Hürriyetin mukaan.
1:43