Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikön Kirsi Varhilan mukaan pohdinnassa oleva koronastrategian muutos voisi tarkoittaa esimerkiksi ravintoloiden sulkemista kokonaan. Rajoitusten kiristämiseen liittyy oikeudellisia ongelmia, jotka on ratkaistava.
Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi pääministerin haastattelutunnilla Ylellä, että Britanniasta liikkeelle lähtenyt herkästi tarttuva koronamuunnos saattaa johtaa Suomen koronastrategian muutokseen tukahduttamisstrategiaksi.
Tämä tarkoittaisi entistä tiukempien rajoitustoimien käyttöönottoa.
Varhila: Valmiuslain käyttönottoa pohdittava
Kansliapäällikkö Varhila sanoo MTV Uutisten haastattelussa, että rajoitusten lisääminen vaatii tartuntatautilain muutosten hyväksymistä eduskunnassa. Tukahduttamisstrategian mukaiset rajoitustoimien kiristykset voisivat tarkoittaa esimerkiksi ravintoloiden sulkemista kokonaan.
– Ne ovat varmasti niitä asioita, joita saamme nyt pohtia, sanoo Varhila MTV Uutisille.
Varhilan mukaan päiväkotien ja koulujen sulkemista joudutaan harkitsemaan, jos varmistuu että virusmuunnos leviää erityisen herkästi lasten ja nuorten keskuudessa. Koulujen ja päiväkotien sulkeminen on jo alueiden keinovalikoimassa, mutta sitä on pyritty välttämään erilaisten haittojen vuoksi.
Rajoitusten tiukentaminen voisi olla mahdollista myös esimerkiksi yksityistilaisuuksien ja uskonnollisten tapahtumien osalta, mutta näihin puuttumiseen liittyy myös oikeudellisia ongelmia.
Varhilan mukaan myös valmiuslain ottamista uudelleen käyttöön on pohdittava. Varhilan mukaan valmiuslain osalta lähinnä liikkumisrajoitusten hyödyntäminen voisi tulla pohdittavaksi.
Rajatoimissa paljon oikeudellisia ongelmia
Marin sanoi pääministerin haastattelutunnilla, että jos tukahduttamisstrategia valitaan, pitää rajan terveysturvallisuuden olla kunnossa.
Varhila sanoo MTV Uutisille, että rajatoimiin liittyy monia oikeudellisia haasteita, esimerkiksi voidaanko kuljetusyhtiöt velvoittaa edellyttämään negatiivista koronatestitulosta. Terveystietojen käsittely aiheuttaa ongelmia.
– Ne (kuljetusyhtiöt) eivät voi käsitellä yksilön arkaluontoisia tietoja, jollainen testitodistus olisi. Näin eivät voi tehdä myöskään rajaviranomaiset, sanoo Varhila MTV Uutisille.
Varhilan mukaan tartuntatautilaki ei anna mahdollisuutta pakottaa kaikkia maahantulijoita koronatestiin vaan se vaatii infektiolääkärin yksilökohtaisen arvioinnin.
Rajatestaamisen henkilöresursseista on myös ollut pulaa.