Koronatartuntojen määrän kasvu saattaa johtaa uusiin rajoitustoimenpiteisiin syksyllä. Koronapassin käyttöönotto sallisi puolestaan tapahtumien järjestämisen. STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhila uskoo, että molempia keinoja käytetään koronatartuntojen vähentämiseksi.
– Varmasti selvitetään sekä että-linjaa. Koronapassin valmistaminen vie aikaa ja sen säätäminen on oma haasteensa. Rajoitusten suhteen valta on alueilla ja kunnissa, Varhila sanoo.
Elinkeinoministeriössä valmistellaan koronapassia. Varhilan mukaan STM on tietoinen passiin liittyvistä haasteista, mutta kannattaa sitä, mikäli juridinen puoli asiassa saadaan kuntoon.
– Deltavariantin myötä koronapassi on noussut uudelleen keskusteluun erityisesti elinkeinoelämän ja tapahtumien järjestämisen yhteydessä. Työ- ja elinkeinoministeriö sekä opetus- ja kulttuuriministeriö ovat tässä päävalmisteluvastuussa.
– Jos juridiset ongelmat koskien yhdenvertaisuutta ja syrjimättömyyttä voitetaan, niin koronapassi voi varmasti tulla käyttöön, Varhila sanoo.
Lue myös: Helsinkiläislukion rehtori odottaa jännittyneenä lukuvuoden alkua: "Olisi erittäin huojentavaa kuulla, että päästään aloittamaan lähiopetuksessa"
Koronatartuntojen lisääntyessä tartunnanjäljitys on ruuhkautunut monella paikkakunnalla. Varhilan mukaan tilanne on erityisen haasteellinen, koska tartuntaketjuja ei saada kiinni.
– Saattaa olla, että näemme vielä suurempia tartuntalukuja. Toivottavasti näin ei ole, Varhila toteaa.
– Siinä kohtaa hybridistrategia ei toimi. Silloin tartunnanjäljitykseen on saatava lisää resursseja.
Varhilan mukaan STM pyrkii myös kiirehtimään rokotusasetusta 12-15-vuotiaille.
– Yritämme saada sitä elokuun puoliväliin, ehkä jo aikaisemmin. Olemme myös hankkimassa sen määrän rokotteita käytettäviksi vielä elokuun aikana, jotta tämä ryhmä saadaan nopeasti rokotettua ensimmäisellä rokotteella. Asetuksen on oltava vain voimassa, Varhila sanoo.