SDP:n entisen johtajan, ex-pääministeri Sanna Marinin uusi työpaikka, Tony Blair Institute, on joutunut Britanniassa kohun keskelle.
Kohu liittyy siihen, että instituutti on jatkanut yhteistyötä Saudi-Arabian hallituksen kanssa ja saanut rahaa maan hallitukselta vielä sauditoimittaja Jamal Khashoggin murhan jälkeen, kirjoitti elokuussa brittilehti Sunday Times, jota siteerasi muun muassa The Guardian.
Saudi-Arabian johtajaa Muhammad bin Salmania pidetään Khashoggin murhan järjestäjänä. Khashoggi murhattiin Turkissa vuonna 2018.
Muhammad bin Salman on kiistänyt osallisuutensa murhaan.
Rahoituksella yhteyksiä Kremliin
Tony Blair Institute on saanut rahoitusta myös venäläisen teollisuusmiljardööri Moshe Kantorin perustamalta järjestöltä, kertoi tänään Ilta-Sanomat. Kantorilla kerrotaan olevan läheiset suhteet Venäjän presidentti Vladimir Putiniin.
Rahoitus päättyi huhtikuussa 2022, kun Kantor asetettiin pakotelistalle Britannian hallituksen toimesta. Iltalehden tietojen mukaan Kantor nimitti Tony Blairin perustamansa järjestön (European Council on Tolerance and Reconciliation) puheenjohtajaksi vuonna 2015, ja järjestö puolestaan rahoitti Tony Blair Institutea.
Saudi-Arabian johtajaa Muhammad bin Salmania pidetään Jamal Khashoggin (kuvassa) murhan järjestäjänä. Khashoggi murhattiin Turkissa vuonna 2018.
Lue myös: Biden nosti toimittaja Khashoggin murhan esille vierailullaan Saudi-Arabiassa – "Jos vastaavaa tapahtuu, siihen reagoidaan"
Blair puolustaa kumppanuuden jatkamista
Tony Blairin järjestö on mediatietojen mukaan mukana miljoonien puntien kumppanuudessa, joka auttaa Saudi-Arabiaa sen nykyaikaistamisessa.
Instituutti on Khashoggin kuoleman jälkeen jatkanut osallistumistaan Saudi-Arabian Vision 2030 -talousuudistusohjelmaan. Sen tarkoituksena on lisätä matkailua ja vähentää maan riippuvuutta öljystä.
Blair puolustaa kumppanuuden jatkamista Saudi-Arabian kanssa "huolenaiheista" huolimatta.
Lausunnon mukaan instituutissa oltiin aluksi huolissaan siitä, miten vuonna 2017 alkaneen kumppanuuden kanssa edettäisiin Khashoggin murhan jälkeen. Blair oli kuitenkin lopulta sitä mieltä, että yhteistyön jatkaminen oli oikeutettua "kauheasta rikoksesta" huolimatta. Instituutin tiedottajan mukaan kukaan henkilökunnan tai johtokunnan jäsenestä ei vastustanut päätöstä.
– Yhdysvaltojen ja länsimaiden sitoutuminen Saudi-Arabiaan ja kruununprinssi Mohammed bin Salmaniin havainnollistaa sen, miksi tämä päätös oli oikea, lausunnossa sanottiin.
Lue myös: Tuomioistuin antoi Saudi-Arabian kruununprinssille syytesuojan Bidenin hallinnon suosituksen mukaisesti
Instituutilla on toimintaa yli 30 maassa
Tony Blair perusti järjestönsä vuonna 2016. Verkkosivujen mukaan sillä on lähes 800 työntekijää, toimintaa yli 30 maassa ja parhaillaan käynnissä toista sataa projektia.
Järjestö on viime aikoina hakenut työntekijöitä muun muassa Kreikkaan, Belgiaan, Indonesiaan, Ghanaan, Britanniaan, Yhdysvaltoihin ja Romaniaan.
Marin on nimitetty Tony Blair Instituten strategiseksi neuvonantajaksi. Hän tulee työskentelemään eri maissa ja neuvomaan poliittisia johtajia uudistusohjelmissa, kertoo TBI verkkosivullaan.
Artikkelia päivitetty 8.9.2023 klo. 10.51: Lisätty tietoja leipätekstiin ja otsikkoon Tony Blairin yhteyksistä venäläiseen miljardööriin.