Yhdysvalloissa presidentti Donald Trumpin hallinto on myymässä aseita Saudi-Arabialle ja muille arabiliittolaisilleen kongressin vastustuksesta huolimatta.
Päätöstä perustellaan Iranin aiheuttamalla uhalla. Se on raivostuttanut lainsäätäjiä, jotka pelkäävät, että aseilla surmataan siviilejä Jemenissä.
Jemenissä on kuollut kymmeniätuhansia ihmisiä huthikapinallisten ja Saudi-Arabian tukemien hallituksen joukkojen välisissä yhteenotoissa. Monet kuolonuhreista ovat olleet siviilejä.
Yhdysvallat on sallimassa 22 asekuljetusta Saudi-Arabiaan, Arabiemiraatteihin ja Jordaniaan. Kaupan arvo on 8,1 miljardia dollaria eli 7,2 miljardia euroa.
Pompeo vetoaa kansalliseen turvallisuuteen
Washington Post kirjoittaa, että hallinnon pitää ilmoittaa kongressille uusista aseidenmyyntisuunnitelmista, jotta lainsäätäjillä on mahdollisuus arvioida sopimuksia ja torpata sellaiset suunnitelmat, joita se pitää moitittavina.
Ulkoministeri Mike Pompeo vetoaa kongressille toimittamissaan asiakirjoissa hätätilaan ja Yhdysvaltojen kansallisiin turvallisuusintresseihin, jotka vaativat aseiden myyntiä. Näiden olosuhteiden vuoksi kongressin mahdollisuus arvioida sopimuksia voidaan ohittaa, Pompeo kirjoittaa.
Washington Postin mukaan ulkoministeri ei kuitenkaan ole antanut tarkempia tietoja hätätilan luonteesta tai muista yksityiskohdista.
Kongressi epäluuloinen Khashoggin murhan takia
Jännitteet Yhdysvaltain ja Iranin välillä ovat olleet viime aikoina kasvussa. Yhdysvallat on siirtänyt sotilaskalustoa Persianlahdelle ja ilmoittanut syyksi Iranin uhan. Torstaina Trump ilmoitti, että Yhdysvallat on myös lähettämässä lisää sotilaita Lähi-itään.
Yhdysvaltojen ulkopuolella Iranin muodostamaan uhkaan on suhtauduttu skeptisesti.
Kruununprinssi Muhammad bin Salman ja presidentti Donald Trump tapasivat vuonna 2017. Tapaaminen tapahtui ennen toimittaja Jamal Khashoggin murhaa, joka on heikentänyt maiden suhteita.
Maan kongressissa tyrmistys Saudi-Arabiaa kohtaan on kasvanut myös Trumpin puoluetovereiden republikaanien keskuudessa sauditoimittaja Jamal Khashoggin murhan jälkeen. Khashoggi kirjoitti kriittisesti Saudi-Arabian johdosta Washington Postiin, ja hänet murhattiin Saudi-Arabian konsulaatissa Istanbulissa.
Saudi-Arabiassa on nostettu syytteet useita ihmisiä vastaan osallisuudesta murhaan, mutta maa ei ole suostunut kansainvälisen, riippumattoman tutkinnan tekemiseen.
Trump: Saudi-Arabia tärkeä asiakas
Presidentti Trump on sanonut Khashoggin kuolemaa koskevassa lausunnossaan, että hän ei ole huolissaan siitä, määräsikö Saudi-Arabian kruununprinssi Muhammad bin Salman surmattavaksi.
Trump korosti, että Saudi-Arabia on yksi tärkeimpiä Yhdysvaltain aseteollisuuden asiakkaita.