Marjoja poimitaan jopa mökkien pihoilta, nuotion sytyttämisen säännöt myös hukassa – tiedätkö, mitä jokamiehenoikeuksiin kuuluu? "Ei olla törppöjä!"

5:44imgMilloin marjanpoimija on liian lähellä mökkiä? Saako nuotion sytyttää minne tahansa? Tätä jokamiehenoikeudet todella tarkoittavat
Julkaistu 27.07.2020 16:31
Toimittajan kuva
Katariina Kähkönen

katariina.kahkonen@mtv.fi

Jokamiehenoikeudet takaavat Suomessa mahdollisuuden käyttää luontoa eri tavoin. Ne ovat monille suomalaisille pääpiirteittäin tuttuja, mutta välillä eteen tulee myös ongelmia ja vääriä tulkintoja. Tässä jutussa kerrataan, mitä metsässä ja luonnossa saa ja ei saa tehdä.

Koronakevät on kannustanut suomalaisia luontoon ja nyt kesällä myös marjastamaan. Osa marjastajista on kuitenkin eksynyt mökkien tai muiden asuntojen pihapiiriin poimimaan marjoja.

Suomen Ladun Sampsa Sulonen muistuttaa, että jokamiehenoikeuksiin ei kuulu marjojen poimimien pihapiiristä.

– Varsinaista metrimääräistä rajaa ei ole olemassa, mutta tervettä järkeä käyttäen ei haluta aiheuttaa haittaa muille. Jos tuntuisi itsestäsi ikävältä, että ihmiset tulevat ja poimivat marjoja pihaltasi, älä myöskään tee niin muille, täsmentää Sulonen.

Lue myös: Jenni salakuvasi, kun "naapurin rouva" toi 9-päisen katraansa pihalle mustikkaan – painelivat vielä estoitta uimaan laiturin vierestä mökkirannassa

Kotirauhaa ei saa häiritä

Sulosen mukaan erityisesti marjastamiseen liittyviä kysymyksiä ei ole tullut paljon Suomen Ladulle. Sen sijaan jokamiehenoikeudet herättävät kysymyksiä, erityisesti liikkuminen.

– Pääjuttu on, että liikkua saa aika laajasti, mutta ei saa aiheuttaa haittaa. Esimerkiksi viljelyksessä oleville pelloille ei saa mennä kävelemään. Toinen on pihapiiri, jonka kotirauhaa ei saa häiritä.

Suomalaiset tietävät oikeudet melko hyvin

Yksi yleisimmistä oikeuksiin liittyvistä harhaluuloista on tulenteko.

– Tulenteko ei kuulu jokamiehen oikeuksiin, moni saattaa luulla niin. Se on tosi paha ongelma, jos siitä tulee metsäpalo, sanoo Sulonen.

Mikäli metsäpalo syttyy, siitä on Sulosen mukaan vastuussa tulen sytyttäjä. 

– Tulenteko vaatii aina maanomistajan luvan. Ja jos on metsä- tai ruohikkopalovaara, tulenteko on kielletty, vaikka maanomistajan lupa olisikin.

Sen sijaan turistit eivät ole yhtä hyvin perillä jokamiehenoikeuksista. Sulosen mukaan turistit ovat varmasti tietoisia siitä, että  tulenteko on sallittua yleiseen käyttöön osoitetuilla tulentekopaikoilla.

– Turistit eivät välttämättä tiedä metsäpalovaroituksista ja siinä olemme tehneet aika paljon työtä. Pitäisi olla selkeät opasteet usealla kielellä, että metsäpalovaroituksen aikaan tulenteko ei ole sallittua.

Sulonen ohjeistaa miettimään metsään lähtiessä erilaisia eväitä esimerkiksi perinteisen makkaran sijaan. Hän muistuttaa myös yleisestä käyttäytymistavasta ja kohteliasuudesta.

– Ei olla törppöjä ja otetaan muut huomioon. Erityisesti näin korona-aikana kaikkien ei välttämättä tarvitse olla tulipaikalla vieri vieressä.

Onko sinulla henkilökohtainen kokemus aiheeseen liittyen? Lähetä se meille sähköpostitse osoitteeseen uutiset@mtv.fi tai WhatsAppissa numeroon 0405785504.

Lähetä kokemuksesi

Tuoreimmat aiheesta

Luonto ja eläimet