Mark Rutte on Naton uusi pääsihteeri

Alankomaiden pääministeri Mark Rutte Naton uudeksi pääsihteeriksi 1:41
Tutustu videolla Naton uuteen pääsihteriin Mark Rutteen.

Sotilasliitto Naton uudeksi pääsihteeriksi on valittu Alankomaiden pääministeri Mark Rutte, kertoo Reuters.

Alankomaiden pääministerin Mark Rutten nouseminen Naton uudeksi pääsihteeriksi oli odotettu uutinen sen jälkeen, kun Rutten kilpakumppani, Romanian presidentti Klaus Johannis jättäytyi kilvasta kesäkuun puolessa välissä.

–  Naton liittolaisten päätös valita Mark Rutte seuraajakseni on lämpimästi tervetullut. Mark on todellinen transatlantikko, vahva johtaja ja hän rakentaa konsensusta. Toivotan hänelle menestystä, kun jatkamme Naton vahvistamista, tehtävän jättävä Jens Stoltenberg julkaisi X-palvelussa pian nimityksen tultua julki.

Vuodesta 2014 asti Naton pääsihteerinä toimineen Stoltenbergin toimikausi päättyy tämän vuoden syksyllä.

Omassa viestipalvelu X:ssä julkaisemassaan lausunnossa Rutte kuvailee nimitystään valtavaksi kunniaksi.

–  (Naton) liittouma on ja tulee pysymään yhteisen turvallisuutemme kulmakivenä. En suhtaudu tämän organisaation johtamiseen kevyesti. Olen kiitollinen, että liittolaiset asettivat luottamuksensa minuun, Rutte kirjoittaa ja kiittää myös Stoltenbergiä.

Myös tasavallan presidentti Alexander Stubb onnittelee Ruttea. 

Stubb kommentoi Ylelle kesäkuussa Norjan vierailun yhteydessä, että Nato saa Ruttesta asiantuntevan ja kokeneen pääsihteerin. 

Samassa yhteydessä Stubb mainitsi, että Rutte on hänen sekä pääministeri Petteri Orpon (kok.) hyvä ystävä. 

Niin ikään myös Orpo sekä ulkoministeri Elina Valtonen (kok.) lähettivät onnittelunsa Ruttelle.

Pyöräilevä "teflon-Mark" 

Uutistoimisto AFP on aiemmin kertonut, että Rutte tunnetaan vakaana Ukrainan tukijana. Hän sai Naton keskeisten jäsenmaiden eli Yhdysvaltojen, Britannian, Ranskan ja Saksan tuen taakseen jo pian sen jälkeen, kun hän vuosi sitten asettui tehtävään ehdolle. Rutten johdolla Hollanti oli niiden maiden joukossa, jotka lupasivat Ukrainalle F-16-hävittäjiään.

Ukrainan presidentinkanslian päällikkö Andri Jermak onnittelikin Ruttea viestissään keskiviikkona ja kiitti tätä vankkumattomasta tuesta Ukrainalle.

Rutte edustaa kotimaassaan Vapauden ja demokratian kansanpuoluetta. Hän on toiminut Hollannin pääministerinä vuodesta 2010 lähtien. Parhaillaan Rutte on virkaatekevä pääministeri, ja hänen odotetaan väistyvän tehtävästä, kun Hollannissa saadaan uusi hallitus muodostettua.

Kotimaassaan hän on poliitikkona saanut kansansuosiota tavallisuudellaan: Rutten kerrotaan käyvän rutiininomaisesti syömässä samoissa ravintoloissa ja kahviloissa, minkä lisäksi hän kulkee pyörällä töihin. Uutistoimisto AFP:n mukaan Rutte on saanut kotimaassaan lisänimen "teflon-Mark", koska hän on yli 13 vuotta jatkuneen pääministerikautensa aikana kyennyt välttelemään pahimpia poliittisia skandaaleja.

AFP lisää, että Rutte on saanut myös mainetta "Trump-kuiskaajana" sen pohjalta, miten hän on tullut toimeen Yhdysvaltojen aiemman presidentin Donald Trumpin kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat