Marsista löytyi mystinen reikä – ratkaiseva tekijä miehitetylle lennolle?

Marsin pinnalta havaittu mystinen reikä on herättänyt tutkijoiden keskuudessa jännityksensekaista pohdiskelua. Halkaisijaltaan parimetrinen reikä sijaitsee muinaisen tulivuoren kyljessä.

Nasan Mars Reconnaissance Orbiter -luotain kuvasi kyseisen kuopan Marsin kiertoradalta vuonna 2022, noin 256 kilometrin korkeudelta. Vastaavanlaisia reikiä on havaittu muuallakin tulivuorten läheisyydessä Marsin Tharsisin-alueella, uutisoi Space.com.

Pohdintaa aiheuttanut reikä on pystysuora ja se liittyy mahdollisesti laajempaan laavatunnelijärjestelmään. Luolaston mahdollisuus on merkittävä siksi, että muinaiset tyhjentyneet laavatunnelit voisivat toimia suojapaikkoina Marsiin tulevaisuudessa matkaaville astronauteille. Marsilla on vain ohut kaasukehä eikä sillä ole planeetan kattavaa magneettikenttää. Astronautit altistuvat punaisen planeetan pinnalla täten avaruuden armottomalle säteilylle. Säteilyaltistus Marsin pinnalla onkin keskimäärin 40-50 kertainen maapallolla saatavaan säteilyaltistukseen verrattuna.

Marsin luolat olisivat kiinnostavia sikälikin, että ne ovat saattaneet toimia menneisyydessä elinympäristöinä Marsissa mahdollisesti olleelle elämälle. Mielenkiintoisimmassa tapauksessa luolissa saattaisi vielä nykyäänkin löytyä jonkinlaista mikrobielämää. Yksi varsin epätodennäköinen vaihtoehto on, että Marsin pinnan alle johtava kuilu voisi avautua tunneleihin, joissa maanalaiset joet ovat virranneet miljardeja vuosia sitten.

Marsin pinnalla olevia reikiä tullaan varmasti jatkossa tarkastelemaan. Mikäli reikien havaitaan johtavan laajempiin luolastoihin, niin ne voisivat toimia tulevaisuudessa miehitettyjen lentojen laskeutumispaikkoina mahdollistaen suojattujen leirien rakentamisen Marsissa.

Lue myös:

    Uusimmat