Masennukseen sairastunut Jonna oppi terapiassa olevansa arvokas – järjestöt ajavat terapiaa kaikille tarvitseville: "Mielenterveyden ongelmista 11 miljardin lasku vuodessa"

3:05img
Mielenterveysjärjestöt ajavat terapiaa kaikille sitä tarvitseville.
Julkaistu 08.03.2019 07:16
Toimittajan kuva

Joonas Lepistö

joonas.lepisto@mtv.fi

@LepistoJoonas

Mielenterveysjärjestöt ajavat Suomeen terapiatakuuta. Kansalaisaloite käynnistyi helmikuussa.

Noin 35 miljoonaa euroa maksava takuu tarkoittaisi sitä, että jokainen sitä tarvitseva saisi 5-20 käynnin psykoterapian julkisin varoin.

Järjestöjen mukaan ihmiset saavat tällä hetkellä apua liian myöhään, jos ylipäätänsä saavat apua.

– Tällä hetkellä voi kestää vuoden siitä, kun hoidon tarve on todettu, että psykoterapia alkaa. Me haluamme takuuta sille, että jokainen ihminen, kun tarvitsee, niin saa lyhyen psykoterapian, kertoo Mielenterveysseuran kehitysjohtaja Kristian Wahlbeck.

– Se tarkoittaa 6-7 kerran, maksimissaan 20 kerran psykoterapiaa. Tämä olisi saatavilla heti sieltä omasta terveyskeskuksesta heti kun havaitaan, että tarve on olemassa.

Huono suhde vei masennukseen

Jonna sairastui elettyään vuosia huonossa suhteessa.

– Ei ollut sellainen suhde, että olisi kunnioitettu mitenkään päin.

Jonnan sukulainen huomasi, että kaikki ei ole kunnossa ja vei hänet lääkäriin. Tuloksena masennus- ja paniikkihäiriödiagnoosit. Terapiaan hän olisi päässyt nopeastikin, mutta kunto ei antanut myöten.

– Postilaatikollekin tarvi sen rauhoittavan pillerin, että pystyy postin hakemaan, niin ei sitä noin vain tullut lähettyä mihinkään puhumaan terapiaan ihmisille aroista asioista, Jonna kertoo.

Vuosia kului, ja Jonna synnytti pojan. Äitiys näkyi oireiden vähentymisenä ja Jonna uskaltautui terapiaan.

–  Poikani on pelastanut mut ja mun elämän. En tiedä, missä olisin ilman häntä.

Vain puolet saavat apua

Suomessa vain puolet mielenterveysongelmista kärsivistä ihmisistä saa tarvitsemaansa hoitoa. Mielenterveysjärjestöt yrittävät saada lakiin terapiatakuun kansalaisaloitteen voimin.

– Toivomme, että uusi hallitus ensitöikseen laatisi tästä lakialoitteen.

Wahlbeck huomauttaa, Suomi on mielenterveyden suhteen Euroopan eriarvoistuneimpia maita.

– Tällä hetkellä on niin, että vain hyväosaiset pystyvät kustantamaan itsellensä psykoterapian, Kelan psykoterapiatuesta huolimatta. 

Alimman tuloviidenneksen miehillä on neljä kertaa enemmän masennusta kuin ylimmän tuloviidenneksen miehillä. Naisilla ero on kolminkertainen. Kyseessä on massiivinen ongelma.

– Tällä hetkellä mielenterveyden ongelmat maksavat Suomelle 11 miljardia vuodessa. Suurin osa on tuottavuuden menetyksiä.

Asiantuntijan mukaan takuu säästäisi 5-10 kertaisen summan.

– Takaisin saadaan ansiotuloveroina ja vähentyneinä sosiaalietuusmaksuina 150-300 miljoonaa euroa vuodessa, Wahlbeck jatkaa.

Puolelle asiakkaista merkittäviä hyötyjä

Wahlbeck kertoo, että terapian hyödyistä on paljon hyvälaatuista tutkimustietoa.

– Noin puolet hyötyy 6-7 kerran terapiasta merkittävästi. Englannissa noin 6 prosenttia lyhytpsykoterapiassa olleista siirtyy terapian myötä. sosiaalietuuksilta työelämään. 

Takuu ja sen säästöarvio on tehty Englannin esimerkkiin nojaten. 

Myös Jonna kertoo saaneensa terapiasta voimaa. Hän on muun muassa kouluttautunut ammattiin. Jonna on oppinut jotain oleellista.

– Minullakin on väliä. Minäkin olen arvokas, Jonna toteaa.

Tuoreimmat aiheesta

Mielenterveys