Harrastajavalmentaja oli tekemässä raviuransa parasta kautta, mutta kaksi kuukautta sitten kotitalli tyhjeni.
36-vuotias Anja Tamminen on pitkästä aikaa hevoseton nainen. Kriterium-finalisti Freelancer, Derbyn Talvisuosikin kakkonen ja 3-vuotiaiden Kasvattajakruunu-finalisti Smooth Criminal sekä Villinmiehen Tammakilpailun finalisti Ecstasy of Gold muuttivat kaikki lokakuussa uusiin koteihin.
Ne ehtivät juosta Tammisen valmennuksessa tänä vuonna yhdeksän kuukauden aikana yli 20 000 euroa palkintorahoja.
– On tässä uudessa elämässä ollut totuttelemista, mutta pikku hiljaa alkaa stressitasot vähenemään, hän kuvailee.
Tamminen lopetti hevoshommat kertalaakista ja kokonaan yhdessä aviomiehensä Sami Tammisen kanssa. Päätös ei ollut helppo, mutta se muodostui ajan mittaan ainoaksi vaihtoehdoksi.
– Itselläni on jo pitkään ollut oman jaksamisen kanssa ongelmia. Suoraan sanottuna pää ei kestänyt ja sairastuin masennukseen, Anja Tamminen toteaa.
– Sattui vissiin liian hyvät hevoset. Onhan niitä ennenkin ollut kaikenlaisia, muttei oikein juoksijoita. Nyt kun niitä sattui useampi kerralla, niin ei osannutkaan stressittömästi vain harrastaa ja nauttia lajista.
Tammisen mukaan raviurheilun tuomat onnen hetket alkoivat olla entistä tiukemmassa ja entistä ohikiitävämpiä välähdyksiä.
– Hevoset menivät kyllä hirveän hyvin silloin kuin olivat terveitä, mutta viimeistään starttia seuraavana aamuna alkoi stressaaminen ja huolehtiminen. Että entä jos vire ei säily, terveys pettää tai muuten vain tilanne huononee.
Nivelrikkoa ja uniongelmia
Siinä missä onnistumiset olivat hyvää tuuria ja hevosten ansiota, vastoinkäymiset Anja Tamminen otti täysin omaan piikkinsä.
– Pettymysten hetkellä mietin vain kuinka olisi pitänyt huomata ja nähdä ja tehdä ja yrittää enemmän, vaikka oikeasti olikin tehnyt kaiken minkä pystyi ja osasi, hän huokaa.
– Sitten se menee siihen ettei pysty nukkumaan kun sydän saa laukkakohtauksia. Ja terveys oli jo valmiiksi koetuksella, kun kymmenen vuotta sitten hevoshommissa murskaksi mennyt nilkka on kehittänyt nivelrikon.
Silti suurin murhe oli henkinen kipu ja väsymys. Tunteiden ääripäät olivat liian kaukana toisistaan ja tasapainosta.
– Touhusta katosi ilo, ja tilalle tuli kasvava syyllisyys. Raviurheilu on sikahieno laji, mutta mielestäni siihen pitää olla tietynlainen ihminen. Pitäisi osata vain harrastaa ja ymmärtää että itse ei pysty kaikkeen eikä kukaan ole täydellinen, Tamminen miettii.
– Tietysti hevosten eteen tehdään kaikki ja niistä kuuluu pitää tosi hyvää huolta. Mutta joskus sen pitäisi riittää eikä aina vain vaatia itseltään enemmän.
Lopettamispäätöksen sinetöi hevosten sairastaminen koko kesän ajan – ja jälleen syksyllä uudelleen.
– Lyhyen terveen jakson ajan sekä Ecstasy Of Gold että Freelancer olivat isoissa ikäluokkafinaaleissa taas kipeinä. Se oli viimeinen pisara.
Hevosten lähdettyä neljän koiran lauma jäi vielä Tammisen pariskunnan seuraksi.
Hevosihminen on aina hevosihminen
Kotitalli on nyt tyhjillään. Silti koskaan ei voi sanoa että ei koskaan, eikä hevosihminen hevosenkarvoista noin vain pääse vaikka haluaisi. Anja Tamminen ei edes halua.
– Kovasti on seurattu edellisten hevosten uusia uria, pidetty yhteyttä omistajiin ja iloittu yhdessä menestyksestä. Ecstasy of Goldista meillä on vielä kolmasosa omistuksessa, mutta tamma on tyystin valmentajansa Paula Stenbergin vastuulla, hän selittää.
– Isommissa raveissa varmasti käydään vastakin, olipa siellä tuttuja startissa tai ei. Elitloppet-matkalle mennään ensi keväänä, ja MTV:n ravilähetys pyörii televisiossa iltasella.
Tammisen jäljiltä uusien valmentajien on kelvannut jatkaa työntekoa. Smooth Criminal aloitti Katja Melkon käsistä kahdella voitolla, Freelancer ravasi viime kuussa kolmivuotiaiden Kasvattajakruunu-karsinnan voittoon ja finaalissa komeasti kolmanneksi.
Katkeruuden sijaan päätään on nostanut kiitollisuus ja helpotus. Freelancerin ohjastaja-valmentaja Harri Koivusen haastattelu Kasvattajakruunun välierävoiton jälkeen sai Tammisen kyynelehtimään liikutuksesta.
– Harri puhui niin kauniisti hevosesta, että kuinka hieno ja hyvin pidetty se oli heti tullessaan. Se jotenkin avasi silmiä ja auttoi ymmärtämään, että ehkä sitä kuitenkin osasi tehdä jotakin oikein vaikkei sitä itse aiemmin nähnytkään.