Vajaa kolmannes työkyvyttömyyseläkkeelle viime vuonna siirtyneistä saa osatyökyvyttömyyseläkettä.
Osaeläkkeenä myönnettyjen työkyvyttömyyseläkkeiden osuus on yli kaksinkertaistunut vuodesta 2007. Silloin osatyökyvyttömyyseläkkeiden osuus työkyvyttömyyseläkkeitä oli 14 prosenttia, viime vuonna 30 prosenttia, kirjoittaa Eläketurvakeskus tiedotteessaan.
Keskuksen tilastopäällikkö Tiina Palotie-Heino näkee trendin positiivisena.
– Jopa neljä viidestä osatyökyvyttömyyseläkeläisestä työskentelee eläkkeen rinnalla. Työssä jatkaminen kartuttaa lisää vanhuuseläkettä ja eläkekustannukset pysyvät maltillisempina, hän sanoo.
Eläketurvakeskus kertoo, että tyypillinen osatyökyvyttömyyseläkkeelle siirtyvä henkilö on 55-vuotias nainen, joka työskentelee julkisella sektorilla ja jonka työkyky on laskenut tuki- ja liikuntaelinsairauden takia.
Masennus vitsaus työikäisillä
Yleisin syy työkyvyttömyyseläkkeelle siirtymiselle on yhä masennus. Viime vuonna joka päivä noin yhdeksän masennusta sairastavaa ihmistä jäi eläkkeelle sairautensa takia.
Naiset jäivät miehiä useammin eläkkeelle mielenterveyssyistä. Miehillä verenkiertoelinten sairaudet sekä vammat ja myrkytykset olivat yleisempiä eläkkeen syitä kuin naisilla.
Työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyneiden keski-ikä oli 52 vuotta, ja yli puolet oli täyttänyt 55.
Mielenterveysongelmat vievät työkyvyttömyyseläkkeelle aiemmin kuin somaattiset sairaudet.
– Mielenterveyssyistä eläkkeelle siirrytään selvästi nuorempana kuin tuki- ja liikuntaelinsairauksien takia. Vuonna 2017 mielenterveyssyistä eläkkeelle siirtyneiden keski-ikä oli 45 vuotta, kun tuki- ja liikuntaelinsairauksissa se oli 56 vuotta, sanoo Palotie-Heino.
Työeläkejärjestelmän työkyvyttömyyseläkkeellä on tällä hetkellä 145 000 ihmistä, kertoo Eläketurvakeskus.