Massiivinen PS4-mäjäys, jota on hiottu vuodesta 2015 lähtien: Sons of Anarchy kohtaa zombit – veri roiskuu konsolin kuumentuessa

Days Gone_Deacon St John
Days Gonen päähenkilö on karu prätkäjätkä Deacon St. John.
Julkaistu 30.04.2019 12:44
Toimittajan kuva

Jari Heikkilä

jari.heikkila@mtv.fi

Bend Studiosin kehittämä Days Gone on yksinoikeudella PS4-pelikonkosille laadittu massiivisen kunnianhimoinen räiskintäseikkailupeli. Avoimeen pelimaailmaan sijoittuvaa tarinallista peliä on kehitetty vuodesta 2015 lähtien ja dataa on kertynyt niin hulppeasti, että PS4 Pro konsolin tuuletin joutuu pyörimään täysillä kierroksilla pelin alkusekunneilta lähtien viilentääkseen bittien murskauksesta syntyvän lämmön.

Konsoli ei kuumene turhaan, sillä visuaalisesti lopputulos on huikeaa katsottavaa ja pelimaailma on äärimmäisen yksityiskohtaisesti kehitetty. Huomioon on otettu pienetkin vivahteet erilaisista sään vaihteluista aina hentoihin tuulenvireisiin.

Valitettavasti aivan samaa hohdatusta ei voi sanoa itse pelikokemuksesta. Vaikka Days Gonea on hiottu valmiiksi vuosien ajan, niin hiekkapaperille olisi ollut vielä hieman töitä.

Teemoja suosituista TV-sarjoista

Days Gone_screenshot (3)

K18-merkintä ei ole turha, sillä Days Gonen niityillä ei kerätä kukkia, vaan niitetään zombeja.

Days Gone on K18-lätkällä varustettu peli, joka yhdistelee elementtejä  Sons of Anarchy -televisiosarjasta sekä maailmanlopun zombielokuvista sekä tietenkin Walking Deadista. Pelin päähenkilö on prätkäjätkä Deacon St. John, jolle moottoripyörällä liikkuminen on pelissä elinehto. Käytännössä Deacon ei pärjää pelissä ilman prätkäänsä. Pyörän varustelua voi pelin edetessä kehitellä, jotta sillä pärjää liikkua uhkia täynnä olevassa pelimaailmassa.

Days Gonen juonen lähtökohtana on ihmiskunnan yli pyyhkäissyt sairaus, joka on muuttanut ihmisiä friikeiksi kutsuttaviksi nokkeliksi saalistajazombeiksi. Lisäksi pelissä pitää verenhimoisten zombien lisäksi varoa muita vihamielisiä ihmisryhmiä.

Days Gone_screenshot (2)

Kuten sanottua, peli tarjoaa huimaa silmäkarkkia visuaalisesti, mutta juonellisesti se ei ole aivan yhtä koukuttava. Pelin tarinallinen ote hallitsee tapahtumia hieman liikaa ja tunnelma on, että pelaajaa ohjaillaan hieman turhan paljon tarinan ehdoilla.

Pahimmillaan ns. pelilliset osuudet ovat paikoin käytännössä yhdentekeviä täytetehtäviä elokuvamaisesti kerrottujen kohausten välillä. Samaa on toki nähty myös muissa tarinallisisissa peleissä aiemminkin.

Ensituntuman perusteella pelin päähahmon ohjailu on turhan kankeaa ja liikkeet eivät ainakaan allekirjoittaneen tapauksessa tuntuneet kovinkaan intuitiivisilta. Oikeat lyöntitekniikat ja kierähdykset vaativatkin alkuun normaalia enemmän huomiointia, ennen kuin zombien (tai siis friikkien) kanssa pääsee mäiskimään vapautuneemmin.

Vetovoimaakin löytyy

Days Gone_artwork wallpaper

Days Gonessa on kuitenkin vahvaa vetovoimaa, joka antaa vastinetta rahoille.

Syrjäseutujen havumetsiin sijoittuva peli tarjoaa mieleenpainuvan vahvan .- ulkoasultaan etäisesti jopa Twin Peaks -tyylisen - tunnelman, jonka pariin on mukava hypätä kerta toisensa jälkeen.

Positivista on myös, että päähenkilö Deaconista on onnistuttu tarinallisesti luomaan oma henkilöhahmonsa eikä kyseessä ole pelkkä välikappale pelaajan ja aseen välissä.

Vaikka pelillisesti Days Gone jättää hieman toivomisen varaa, niin huikea visuaalisuus hyvittää puutteet.

Tuoreimmat aiheesta

Videopelit