Turkulaisen Juhanan Pokémon-korttikokoelman arvo lähentelee kymppitonnia – näin tiedät, voiko korteillasi tehdä rahaa

Pokémon-kortteja keräillään edelleen paljon ja niiden arvo saattaa nousta yllättävän korkealle.

Pelikauppa Poromagian Pokémon-vastaava Matti Mäkelä sanoo Pokémon-korttien kaupan käyvän Suomessa vilkkaana.

– Heinäkuussa ostimme asiakkailta ennätysmäärän kortteja pitkään aikaan. Yleisesti koronan jälkeen korttien myynti on pysynyt vilkkaana ja noususuuntaisena.

Myös turkulainen keräilijä Juhana Martinkari sanoo, että keräilijöitä ja myyjiä tulee kokoajan lisää.

– Tässä pari viimeistä vuotta harrastus on kasvanut kyllä jatkuvasti ja myyjiäkin on tullut paljon uusia.

– Tämä on niin monipuolinen harrastus, että se sopii monille ja siksi varmasti kiinnostaa suuria joukkoja, hän lisää.

Ammattilaisen näkökulmasta myyntibuumiin vaikuttavat myös maailmanlaajuiset trendit.

– Esimerkiksi yhdysvaltalaisen Youtube-tähti Logan Paulin ostama mailman kallein Pokémon-kortti innoitti useita muitakin keräilijöitä ympäri maailman vuonna 2022, kertoo Mäkelä. 

Näin tiedät, saako kortistasi rahaa

Korttien arvo määräytyy niiden harvinaisuuden, kunnon ja kysynnän mukaan. Jos kortteja on valmistettu vain vähän ja niiden saaminen omiin käsiin on hankalaa, voi arvata hinnan nousevan korkealle.

– Kotoa löytyvät vanhat kortit saattavat olla arvokkaitakin ja ne kannattaa tarkistuttaa, jos kiinnostaa. On kuitenkin hyvä muistaa, että kaikki vanhat kortit eivät ole automaattisesti arvokkaita, toteaa Mäkelä. 

– Painottaisin erityisesti korttien kuntoa. Harvinainen korttikaan ei ole arvokas, jos se on kuntoluokituksessa todella alhaalla. 

Katso artikkelin alussa olevalta videolta, miten korttien kuntoarviointi toimii! 

Martinkari vinkkaa helposta tavasta saada vihiä kortin arvosta. 

– Korttien alareunassa saattaa olla yksi tai useampi tähti, joiden avulla voi hahmottaa kortin arvoa. Mitä useampi, sen arvokkaampi kortti todennäköisesti on.

Kuntoarvioidut kortit on helpompi saada kaupaksi, kun ostaja tietää mitä saa.

– Jos kortti on hyvässä kunnossa ja pienen tutkinnan jälkeen vaikuttaa harvinaiselta, kannattaa se mahdollisesti lähettää arviointiin.

– Arviointeja tekevät useat eri yritykset maailmanlaajuisesti. Kun kortin kunto on arvioitu, voi siitä lähtökohtaisesti pyytää enemmän, kertoo Martinkari.

Vuoden 1999 Base Setin Charizard-kortti nousee molempien keräilijöiden kanssa keskusteluun. Kyseessä on haluttu kortti, joka on hyvässä kunnossa erittäin arvokas.

Uusikin kortti voi olla arvokas

Uusien korttien suosio tuo uuden mausteen Pokémon-korttien keräilyyn ja kaupankäyntiin. Martinkari sanoo, että uudestakin pakasta saattaa löytää kultakimpaleita.

– Uudesta, noin viiden euron pakasta saattaa erittäin hyvällä tuurilla löytää arvoltaan muutaman sadan euron kortteja. Tämä johtuu siitä, että uutenakin tiettyjä kortteja tehdään vain tietty määrä. 

Korttikaupassa myös keinottelu on arkipäivää.

– Joskus kortti saatetaan myydä kalliilla kaverille, milloin hintojen vertailusivustoilla kortti vaikuttaa kalliimmalta kuin se todellisuudessa on. Kyllä se saattaa olla raakaakin peliä tuolla korttikaupassa, kertoo Martinkari. 

Keräilijästä myyjäksi

Martinkarin arvokkaimmat kortit ovat arvoltaan lähes tuhat euroa per kappale. Kyse on harvinaisista japanilaisista keräilykorteista, joita on hänen tietojensa mukaan maailmassa vain 13 kappaletta. Yhteensä hänen kokoelmansa arvo lähentelee 10 000 euroa. 

Martinkari on innokas Pokémon-korttien keräilijä, mutta hän myös ostaa ja myy kortteja Instagram-tilillään. Hän kokee keräilyn kivana ajanviettona, eikä varsinaisesti tavoittele voittoa korttien myymisellä. 

– Rahoitan myymisellä lähinnä omaa keräilyä eli tavoitteena ei ole rikastua tällä. Siksi haluan ja pystyn myydä kortteja reiluun hintaan.

Sosiaalisen median kautta myyminen on Martinkarin mukaan helppoa ja kauppa käy Suomen lisäksi myös Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin. 

Joillekin korteissa piilee sijoitus

Sijoitusmielessä kortteja myyvä Mikko(nimi muutettu, henkilöllisyys toimituksen tiedossa) uskoo löytävänsä ostajan yli 2000 euron arvoiselle Charizard-kortilleen, jota hän kaupittelee netissä.

– Saan kortin myytyä tuolla tai hieman alhaisemmalla hinnalla Suomessa. Kalliimmissa korteissa voi toki kestää pidempään, että saa myytyä. Kyseessä on suosittu kortti, jonka löytäminen edes hyvässä kunnossa on harvinaista.

Hän muistuttaa, että kysyntä määrittää hinnan ja siksi kalliillekin korteille löytyy ostaja.

– 2000 euron korttikin voi olla halpa verrattuna 100 euron korttiin, jos vain reiluksi koettu hinta on korkeampi kuin pyyntihinta. Esimerkiksi tämän myynnissä olevan kortin pyyntihinta on pyörinyt 1700–2700 euron välillä kansainvälisillä markkinoilla.

Hän sanoo, että korttien myyminen sijoitusmielessä on myös todella yleistä.

– Monet sijoitusmielessä keräilevät voivat hyvin ostaa kortteja kalliilla hinnalla ja myydä arvon noustessa kalliimmalla. Itselläkin on tavoitteena säilöä kortteja ja lopulta myydä ne mahdollisimman suurella voitolla. 

Pokémon-korteilla voi löydä rahoiksi 0:49
Katso videolta kooste jutusta! 

Lue myös:

    Uusimmat