Matkalla mökille? Siellä voi odottaa ikävä yllätys: Viime vuonna paljastui 1500 mökkimurtoa

6:00img
Julkaistu 28.04.2018 07:02
Toimittajan kuva

Tiia Palmén

tiia.palmen@mtv.fi

Mökkikausi on alkamassa ja moni mökin omistaja joutuu ikäväkseen talven jäljiltä huomaamaan, että mökille on murtauduttu. Poliisin mukaan mökkimurtojen määrät ovat olleet nousussa, vaikka moni muu omaisuusrikollisuuden osa-alue on vähentynyt.

Yllä olevalla videolla kerrotaan Huomenta Suomen vinkit siihen, miten mökin saa helpoimmin kesäkuntoon.

Poliisin tilastot osoittavat, että varkaat vierailevat mökeillä enemmän, kun mökit on otettu talviteloilta kesäkäyttöön ja sinne on taas viety auton peräkärryssä kaikki tarpeellinen käyttöesineistö.

– Poliisin näkökulmasta vinkattuna on tärkeää, että mökkinaapurusto valvoo myös muiden mökkien turvallisuutta. On hyvä ilmoittaa muille mökin käytöstä ja sopia valvonnasta kuten veneilijätkin tekevät, poliisitarkastaja Jyrki Aho Poliisihallituksesta neuvoo.

Poliisi neuvoo myös laittamaan tuntomerkit ja rekisterinumerot talteen, jos epämääräiset kulkijat epäilyttävät. Jos rikos on akuutti, siitä pitää heti ilmoittaa poliisille.

Yli 1500 murtoa viime vuonna

Mökkimurtoja tehdään erityisesti Sisä-Suomessa (Jyväskylän alue) ja Itä-Suomessa (Joensuu, Kuopio, Mikkeli). Muun muassa Jyväskylän alueella poliisille tehdään eniten ilmoituksia mökkimurroista touko-heinäkuun aikana.

Poliisin tietoon tuli Sisä-Suomessa 209 mökkimurtoa vuonna 2016, viime vuonna 281. Tänä vuonna Sisä-Suomessa on poliisille ilmoitettu tähän mennessä 38 mökkimurtoa.

Itä-Suomessa puolestaan ilmoitettiin 181 mökkimurtoa vuonna 2016 ja viime vuonna 251. Tämän vuoden puolella poliisille on tehty 24 ilmoitusta mökkimurroista Itä-Suomessa.

Koko maassa ilmoitettiin 1227 mökkimurtoa vuonna 2016 ja 1511 viime vuonna.

Lue myös:

Näin vältät mökkimurron

Rikoksia on tutkittu nimikkeillä törkeä varkaus, törkeän varkauden yritys, varkauden yritys, varkaus, näpistys ja näpistyksen yritys.

– Mökkimurrot ovat haasteellisia poliisille, koska niin sanottuina hiljaisina aikoina, jolloin mökit ovat poissa käytöstä, tehdyt rikokset paljastuvat yleensä vasta keväällä ensikäynnin yhteydessä. Tekoaika on pitkä eikä ulkopuolisia todistajia juuri enää löydy, Aho kertoo.

Mökkeihin murtaudutaan ja paikat sotketaan

Poliisitutkinta on usein sen varassa, miten hyvin omistaja pystyy kuvaamaan anastettua omaisuutta. Usein ihmisillä on hyvin ylimalkaiset tiedot ja muistikuvat mökkiomaisuudesta.

– Mökeille tunkeudutaan yleensä murtautumalla ja paikat useasti sotketaan. Mökeiltä anastetaan kaikkea sinne jätetty omaisuutta, jonka voi edelleen realisoida kirpputoreilla ja netissä, kuten Arabian kannuja, erilaisia astioita, työkaluja ja työkoneita.

Varastettujen esineiden tunnistaminen muiden rikosten tutkinnan yhteydessä on poliisille usein haastavaa, koska omistajilla on harvoin tarkempia yksilöiviä tunnisteita esineistä.

– Tekijät ovat monesti paikkakuntalaisia tai asuvat ainakin suhteellisen lähellä tekopaikkaa. Toki laajemmankin alueen kiertelijöitä aika ajoin tulee esille, kuten ulkomaalaisia. Monesti poliisi selvittää näitä tekoja sarjoina eli jonkun paljastuvan jutun kautta selviää useita muitakin, Aho kertoo.

Poliisia auttaa paitsi tekninen tutkinta ja löytynyt omaisuus, myös hyvät todistajalausunnot ja yhä useammin myös valvonta- tai riistakameroiden tarjoamat kuvat epäillystä tekijöistä ja heidän ajoneuvoistaan.

Poliisin video mökkimurroista:


Tuoreimmat aiheesta

Rikos